Реклама / Ads
21| 5070 |04.03.2009 НОВИНИ

Р. Петков: Коалиции - да, но разумни и поносими!

.
Принципите, конституционализмът и стабилността на държавното устройство, изисквали изборите да не са в един ден, обяви бившият вътрешен министър Румен Петков.
 

 

Системно апелирам за диалогичност по темата за изборите, но подходът към нея не е като на НДСВ да се замеряме с подписи. Разговорите продължили повече от необходимото и имало стремеж да се чуят позиции, без обаче да се противопоставят аргументи. Принципите, конституционализмът, както и стабилността на държавното устройство, изисквали изборите да не са в един ден, обяви по БНТ бившият вътрешен министър Румен Петков. Имало решения, които не били популярни, но трябвало да се вземат. Според него два избора в един ден щяло да бъде тежко решение, особено, ако се въведе и мажоритарния вот. Това щяла да е лоша услуга за обществото, държавата и политическите сили.

По повод изборната селекция на левицата, необходимо оставало участието на млади хора в листите, както и приемствеността. Смяната на поколенията била въпрос на развитие на политическите формации, но и на обществата като цяло. БСП залагали и на образователния критерий, особено на образователна степен "магистър" на кандидатите. Хората, на които БСП се спира, трябвало да имат и ясен нравствен облик, според Петков. Партията започвала да предприема десанти в страната, за да разговоря с хората в различните общини. 

Що се отнася до следизборните коалиции, недопустимо било БСП като партия с авторитет, да се коалира с крайни националистически или с грубо популистки формации, добави депутатът. Петков обаче реши да не дава пример за втория тип формация. Можело да се направят разумни, поносими коалиции, но важно било Коалиция за България да бъде в основата им, добави депутатът от БСП.

Приоритетите, произтичащи от социалното положение на пенсионерите, социално слабите и безработните, били най-съществени за БСП. Фатално щяло бъде за всички тях и за България, ако след летните избори последват и нови. В този смисъл БСП би участвала в голяма коалиция. Румен Петков обаче беше сигурен, че КБ ще спечели изборите. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4984 |15.10.2008 Р. Петков: Не искам оставката на Станишев . 8| 4519 |12.10.2008 12 партии и 2 коалиции влизат в ОБС-Петрич . 18| 5805 |01.09.2008 Б. Борисов: Няма предизборни коалиции, но ще действаме и с Атака . 10| 4984 |26.05.2008 Р. Петков: Да престане блъскането по МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads