Реклама / Ads
29| 5354 |04.01.2011 НОВИНИ

Р. Петков: Контрабандата е причината да не ни искат в Шенген

.
Румен Петков
Според френски политици две трети от контрабандните стоки, влезли през 2010 г. в Западна Европа, са минали през територията на България и Румъния. Това заяви бившият вътрешен министър Румен Петков на брифинг в централата на БСП.
 

В подкрепа на твърденията си Петков представи и данни на „Philip Morris International" и на Международната агенция за пазарни проучвания, които ясно показват, че от 2009-та насам се наблюдава ръст на контрабандата у нас.

През 2007-2008-ма тя е била 14 %, през 2009-та е нараснала до 17,6 %, като ръстът е от последните три месеца на годината. През 2010-та тя достига 34,1 %.

Това няма как да стане без българската държава, без МВР, без границите и без Агенция „Митници", убеден е Румен Петков. По думите му страната ни се е върнала в 2002-2003-та година, когато е била транзитен канал за контрабанда.

Според него именно контрабандата и несправянето с този проблем е и причината за отлагането на присъединяването на Бълтгария към Щенгенското пространство. Това очевидно е провал на управляващите, категоричен е бившият силов министър.  

В тази връзка Петков предлага на премиера Бойко Борисов да инициира създаването на българо-турска експертна комисия, която да провери с каква стока камионите излизат от Турция и с каква от България. Той предположи, че от Турция камионите влизат с цигари, а на българската граница излизат с найлонови торбички за Австрия. Държавата съучаства в контрабандата, категоричен е Румен Петков.

Червеният депутат хвърли бомба от предположения в отговор на журналистически въпрос как си обяснява затоплянето на отношенията между Ваньо Танов и Цветан Цветанов.

Петков подчерта, че предполага, че това се дължи на зависимостите на Танов. Какво ще стане, ако се окаже, че освен Ваньо Танов, е разработван и неговият син, попита екс вътрешният министър. Какво ще стане, ако се окаже, че кадровите назначения на Ваньо Танов са диктувани от Искра Фидосова, попита Румен Петков. Според него, освен Фидосова, за назначенията в Агенция „Митници" се произнасяли и други партийни функционери на ГЕРБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5547 |30.12.2010 Танов: Не бяхме подготвени за контрабандата на цигари в България . 22| 5509 |28.11.2010 Р. Петков: Не съжалявам за срещата с Галеви . 31| 5502 |24.11.2010 Р. Петков: Още днес си давам имунитета, без да ми го искат . 33| 5692 |30.10.2010 Проф. Кр. Петков: АБВ да има няколко лидери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads