Реклама / Ads
22| 6358 |18.03.2012 НОВИНИ

Р. Петков: Обезкръвяват ДАНС; намаляват й бюджета с 30%

.
Румен Петков
Поредна година бюджетът на ДАНС се намалява с около 30%. Когато се предприемат такива действия, трябва да си даваме сметка за ефекта от тях. 200 служители са напуснали агенцията. Това каза пред БНР Румен Петков, народен представител от Коалиция за България и бивш министър на вътрешните работи.
 

 

 

По думите му – повече от 200 служители на ДАНС са напуснали агенцията в последните няколко месеца.„Това са хора, в огромната си част, напуснали с обида и лични мотиви. Това в огромната си част са хора, с по 10 - 15 години трудов стаж, фактически - гръбнакът на службата, най-опитните, тези, които знаят достатъчно, и могат колкото е необходимо. В социален план, не малко от тях са с кредити, които трябва да върнат, иначе ще ги изритат от жилищата им. И трябва да си даваме сметка - къде ще отидат тези хора. Тези хора нищо друго не са работили, те са работили само за сигурността на държавата”, каза Румен Петков.

 

Създаването на ДАНС като концептуално виждане и като набор от служби не се направи по най-добрия начин – каза той. По думите му – получил се е механичен сбор от три служби - Службата за сигурност, военното контраразузнаване и финансовото разузнаване.

 

„Но така или иначе, службата заработи и, когато три години поред я удряш с по 20 – 25 - 33% в бюджета, когато в резултат на необмислени законови промени предполагаш напускането на много солиден състав, значи всъщност обезкървяваш службата и после от нея ще искаш резултати. Впрочем, на външното разузнаване бюджетът също на три пъти е много сериозно орязан. Това са двете ключови служби за сигурността на държавата, защото тук е терорът, стоките с възможна двойна употреба, контролът върху участието на български компании в оръжейния бизнес. Външното разузнаване и набирането на информация, която е нужна преди всичко на държавното ръководство и мисля, че тези груби грешки в стратегически план ще имат много тежък ефект върху държавата”, каза Румен Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 5471 |09.02.2012 Р. Петков: Докладът дава лош знак; отговорността е на правителството . 43| 8255 |06.01.2012 К. Петков: Проговори ли Капка Сидерова-става страшно . 24| 6723 |22.11.2011 Камен Петков: Атака е това, което е, заради Капка . 47| 5815 |07.10.2011 Р. Петков: Йордан Соколов и цар Киро ходеха хванати под ръка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads