Реклама / Ads
2| 4080 |29.08.2018 НОВИНИ

Петкова: До началото на 2019 г. може да има избран инвеститор за ”Белене”

.
До началото на следващата 2019 година е реалистично да има избран инвеститор за строежа на АЕЦ ”Белене”. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с китайки ядрени експерти.
 

Петкова запозна с основните характеристики на българския сектор представителите на Китайската национална енергийна администрация (NEA), Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Китайската ядрена енергийна корпорация (CGN) и Държавната корпорация за ядрени енергийни технологии (SNPTC), които са на работна среща у нас.

 

Посещението на китайците в България е една от първите инициативи в изпълнение на подписания през юли през тази година между Министерството на енергетиката и Китайската национална енергийна администрация Меморандум за разбирателство относно мирното използване на ядрената енергия.

 

По думите на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев България има над 40 годишен опит в експлоатацията на ядрени мощности и добри традиции и програми за подготовка на кадри за този сектор. Той припомни, че АЕЦ "Козлодуй" е първата атомна централа в Югоизточна Европа, открита през 1974 г. Андреев запозна гостите от Китай с успешното изпълнение на програмите за продължаване на експлоатационния срок на 5 и 6 блок на ядрената ни централа.

 

Политиката за управление на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво в България бе представена от Сергей Цочев, член на УС на ДПРАО. За китайското правителство технологичното развитие на ядрената енергетика е основен приоритет, каза заместник-генералният директор на Департамента за ядрена енергия на Китайската национална енергийна администрация Ши Лишан. Той поясни, че в момента в страната се изграждат 17 нови реактора, пишат от пресслужбата на енергийното министерство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5583 |29.08.2018 Експерт пред Фрог: Автобусът-убиец може да се е движил и с 40 км./ч, показанията на тахографа не са окончателни . 12| 4794 |28.08.2018 Жителка на Своге: Мантинелата и колело можеше да я бутне . 10| 8208 |18.08.2018 Румен Гечев: ДАНС спи, блокажът на Търговския регистър може да е умишлен . 1| 3508 |16.08.2018 ЦИК може да се премести в централата на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads