Реклама / Ads
0| 3918 |24.07.2015

Петкова: „Топлофикация София" дължи на БЕХ над 560 млн.лв.

.
Теменужка Петкова
Към момента задълженията на „Топлофикация София" ЕАД към Българския енергиен холдинг са в размер над 560 милиона лева. Това каза по време на парламентарен контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос за задълженията на "Топлофикация София" ЕАД.
Петкова поясни, че в това число над 71 млн. лв. са текущи и 489 млн. лв. са просрочени, а вземанията на „Булгартрансгаз ЕАД” от "Топлофикация София" ЕАД са в размер на над 134 млн. лв.

„През годините са инициирани редица срещи и инициативи между заинтересованите лица“, посочи тя. Министърът каза, че има сформирана работна група, която да анализира задълженията на "Топлофикация София" ЕАД и да уточни техния произход. Теменужка Петкова обясни, че на среща между кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и министъра на енергетиката, на която са участвали и представители на заинтересованите страни е постигнато съгласие. „Това, което правим в момента, е да финализираме параметрите на задълженията за погасяване на задълженията на "Топлофикация София" ЕАД“, заяви още тя пред Фокус.

"Въпреки направените изявления от страна на президента на Руската федерация и на други официални лица за прекратяване на проекта „Южен поток”, до момента БЕХ в качеството си на акционер в проектна компания „Южен поток”- България не е получавало официална позиция на другия акционер - „Газпром”, относно перспективите пред проекта, включително такава, информиращата за неговото прекратяване", каза още Петкова

Тя подчерта, че освен липсата на официална позиция към настоящия момент, българската страна не е запозната с конкретните намерения на руската страна, относно развитието на проекта. Според нея предвид липсата на конкретно формулирана позиция на руския акционер за бъдещето на проекта, няма как да бъдат предприети определени конкретни перспективи пред проектната компания. „Не са предприемани и действия, имащи отношение към размера на капитала на проектната компания. Българската страна не е преставала да счита, че проектът е важен за нас, но при спазване на изискванията на европейското законодателство”, обясни министър Петкова.

Тя увери, че като министър, нейните колеги и БЕХ не са спирали да защитават интересите на българската страна по този проект. „Акционер там е БЕХ с 50% от капитала, а от руска страна -Газпром. Те имат абсолютно равни права при взимането на решения , свързани с оперативната дейност”, разясни енергийният министър и добави, че по отношение на това какви разходи се извършват, от страна на БЕХ се упражнява необходимият контрол ,за да можем да спазваме стриктно указанията на наказателната процедура, която стартира ЕК, а именно да се въздържа съвместната компания от възлагане на тръжни процедури, свързани с реализацията на този проект. „Гарантирам, че това се спазва изключително стриктно и не се допуска разходване на средства”, подчерта Петкова и категорично отхвърли твърденията, че разходването на разходите на дружеството са тайна. „То е публично, има негови годишни финансови отчет, има и одитори. Всички могат да имат достъп до информация. За участието на БЕХ в „Южен поток България” нещата се контролират и се спазва стриктно както националното законодателство, така и европейското и защита на националните интереси на България”, каза още министър Петкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Теменужка Петкова: Правителството ще стабилизира НЕК и сектор "Енергетика" 0| 4397 |06.07.2015 . Петкова: Постигнато е споразумение с двете американски централи 0| 3871 |25.06.2015 . Петкова: Само КЕВР може да каже дали токът ще скочи от 1 юли 0| 3767 |23.06.2015 . Теменужка Петкова: Не сме обсъждали възобновяването на Бургас-Александуполис 0| 3748 |20.06.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО