Реклама / Ads
22| 9753 |17.02.2011 НОВИНИ

Петролен бос дал рушвета от 4 милиона?

.
Бомбата, която хвърли днес в ефира на БиТиВи Антоний Странджев, че висш държавен служител е получил 4 млн.лева подкуп "за да свърши определена работа", стана повод за доста коментари в кулоарите на парламента.
 

Според депутати, членове на антикорупционната парламентарна комисия става дума за петролната фирма “Инса ойл”, пише БЛИЦ.

Според тях шефът на митниците Ваньо Танов почва война с петролната фирма още с встъпването си в длъжност.
Името на собственика на петролната фирма Георги Самуилов изплува и от СРС-та.

“Тони Странджев ми докладва, че Румен Петков му се обадил и му казал: “Т‚ва, което правите срещу Жоро Самуилов, срещу другите...” - е реплика на шефа на митниците към финансовия министър, която изтече в публичното пространство.

Ваньо Танов споменава още веднъж името на петролния бизнесмен в разговорите си с Владислав Горанов: “И казах хиляда пъти - нямам никакви притеснения, защото знам, че през моя живот не съм вземал от никого нищо - една стотинка. И ако дори и враговете ми, и Жоро Самуилов, и когото и да попитат..”

За тази афера пръв заговори бившият му заместник Антоний Странджев, като уточни, че информацията му е от Румен Петков.” Съобщи ми също за известно лице, което платило доста голяма сума пари на друго известно политическо лице за отстраняването на Ваньо Танов и мен самия от Агенция Митници”, твърди бившият зам. шеф на “Митниците”.

Ваньо Танов оглавява Агенция “Митници” през юли 2009 година, когато на власт идват ГЕРБ.

Месеци по-късно подчинените му митничари нахлуват в бази на “Инса Ойл”. Данъчният склад на “Инса” в Русе е затворен. По информация от Агенция “Митници” само за месец са открити над 50 милиона невнесен акциз.

Петролната фирма е проверявана по афера с т.нар. “тежко гориво”. Акцизът за него е 30 лева на тон, докато за дизела е 600 плюс 200 лева ДДС.

Съмненията са, че дружеството на Георги Самуилов продава високоакцизното гориво, което по документи се води “тежко гориво” и така спестява по 770 лева на тон. Митническите проверки в “Инса” продължават месеци наред.

Този конфликт продължава с докладната записка, която заместникът на Танов Антоний Странджев представя пред премиера в началото на 2010. В документа Странджев твърди, че на ръководството на Агенция “Митници” са вменени извършвани действия, несъвместими с българското законодателство.

Депутати от антикорупционната парламентарна комисия твърдят, че шефът на “Митниците” Ваньо Танов е разпитван по случая с “Инса ойл”. От Синята коалиция поискали да получат протоколите от заседанието , но получили отказ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5138 |17.02.2011 Задържаха над 200 хил. кутии цигари при Свиленград . 2| 5031 |17.02.2011 Затвор до живот за убиец от Бургас . 1| 4596 |17.02.2011 Белнейски замълчаха за убиеца на дъщерите им . 17| 17698 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads