Реклама / Ads
0| 4563 |09.08.2018 НОВИНИ

Д-р Д. Петров за Фрог: Лечението с по-евтини онколекарства, ще засегне определени бизнесинтереси

.
д-р Димитър Петров
Да се използват утвърдени европейски фармакотерапевтични ръководства за лечение на онкоболни, тъй като у нас не се прилагат правилно линиите на терапия. Много пъти например във Великобритания лекарства на втора-трета линия, у нас се слагат на първа или втора.
 

Добре е ръководството да се препише директно, защото няма съществена разлика в популацията, заяви пред Фрогнюз бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров по повод предложенията на новия управител на Касата д-р Дечо Дечев за лечение на онкоболни.

 

Прескачането на линии не е добре за пациента, макар и първите линии да са по-евтини. Ако първата линия спре да действа, се пуска втората. Ако болният го лекуват с последната линия на терапия и тя спре да действа, няма с какво после да го лекуват.  

 

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев предложи цената на лекарствата да се включи в цената на клиничната пътека, т.е. да се направят клинични пътеки за онкология. Ако се появи нова терапия за лечение на болестта, но е по-скъпа, а ефективността не е по-голяма от вече утвърдената, тя да влиза в позитивния лекарствен списък, само ако цената й падне на вече съществуващата терапия. Фармацевтичната фирма, която предлага лекарството, чрез механизъм на отстъпките трябва да достигне цената на утвърденото ефективно лекарство. Пациентът няма как да бъде ощетен по този начин в никакъв случай. Това предложение бе направено по мое време, но  бе покрито от тогавашното здравно министерство.

 

Д-р Петров предположи, че тази идея няма да се приеме от някои фирми от фармаиндустрията, тъй като ще бъдат засегнати техни интереси: „Ако се застрашени определени фирмени изгоди, ще последва реакция. Бил съм свидетел на доста мини кампании, зад които ясно прозираха определени интереси”.

 

Д-р Петров коментира и финансирането на лечението на децата в чужбина: „Поетапно да се започне вместо изпращане на болни деца извън страната, лечението да става в наши болници  под наблюдение на чужди консултанти, както предлага д-р Дечев. Би трябвало лечението на децата в чужбина или пък идването на чужди консултанти у нас да се финансира чрез трансфери от държавния бюджет към НЗОК”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7981 |09.08.2018 СКАНДАЛ! Майка пред Фрог: Нищо от обещанията на Бойко Борисов и Томислав Дончев не се изпълнява . 2| 11928 |09.08.2018 Д. Божилов за Фрог: Данните за контрабандата на цигари са от Пеевски . 8| 6125 |09.08.2018 Само във Фрог: Разследващи търсят вариант как да изкарат Иванчева незабелязано от болницата . 1| 5646 |08.08.2018 Само във Фрог: Подозират саботаж в разплитането на случая с починалата родилка в Плевен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads