Реклама / Ads
23| 6321 |21.02.2011 НОВИНИ

Ив. Петров: Странджев знае лицата зад тежка корупционна схема

.
Иван Петров
Странджев има основания за притеснение; до голяма степен нещата са се движели от него като оперативен началник. Танов също си носи отговорността, но на него не винаги му е било докладвано, Странджев е укривал информация от Танов.
 

Антоний Странджев има достатъчно основания да се притеснява
, обяви по БТВ Иван Петров от ГЕРБ, член на Комисията за контрол на ДАНС. Като ръководител на Агенция „Митници" Ваньо Танов трябваше да се освободи много по-рано от хора, които са покровителствали контрабандата и кражбата на ДДС, каза той.

Имало съвсем ясни доказателства, напр. за шефа на митницата в Свиленград, Стефан Марашев. Той не искал да се отваря жп контейнер с цигари, за който имало информация, че е с контрабандна стока от цигари. Това било контрабандна схема на БСП. А. Странджев знае много добре кои са лицата, които стоят зад тази схема, каза Петров. Били обвинени непосредствените извършители, но хората зад тези схеми нямало как да бъдат посочени. При една добре организирана контрабандна схема нещата много трудно стигат до самите поръчители, обясни Петров.

От разговорите, които той провел със служители от ДАНС, Петров останал с убеждението, че до голяма степен нещата се движели от Странджев, защото той бил оперативният началник. Танов също си носи отговорността, но на него не винаги му е било докладвано, Странджев е укривал информация от Танов.

Има тежка корупционна схема на митница Свиленград. В този информационен поток се установява, че се събират пари по стари схеми. Тези пари отиват на високите етажи на митниците, каза Петров.Какво по -нормално от това, ако виждаш, че ръководни служители са част от такава схема, да приложиш СРС-та, попита той и обясни, че с такова съмнение били слушани Странджев и Танов. Върхът на тази пирамида бил в ръководството на митниците.

За оставката на Цветлин Йовчев като шеф на ДАНС, Иван Петров каза, че компетентните органи в лицето на прокуратурата в най-скоро време ще излязат със становище и ще изясни степента на вина в отделните сектори. Въпреки създадената добра обстановка като администриране и контрол, все пак се забелязали пропуски. В самите проверки се установило, че лица, работещи в системата на ДАНС, са предупредили Странджев, че е подслушван. Нека прокуратурата излезе със становище. Кръгът на лицата, които биха могли да изнесат тези разговори, се стеснява. В крайна сметка ще се стигне до източника. Системата на сигурността трябва да излезе с категорично становище и с много тежка санкция, каза Петров.

Нямам представа какви записи предстоят да бъдат пуснати в публичното пространство, добави той, но уточни, че по този начин се цели отклоняване на общественото внимание и създаване на среда на несигурност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6279 |20.02.2011 А. Странджев: Парите ще излязат, не могат да се скрият . 50| 8289 |19.02.2011 Сори, ама Странджев напускал България . 16| 5089 |19.02.2011 П. Петров: До март ще знаем колко са бездомните кучета . 63| 6271 |18.02.2011 Ив. Петров: Ясен е каналът, по който Странджев е знаел, че го слушат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads