Реклама / Ads
9| 6598 |16.03.2016 НОВИНИ

Д-р Петров: МЗ започва политика на отмъщение на лекарите

.
Д-р Димитър Петров
С отмяната на променения чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване, с която се определят пакетите здравни услуги като основен и допълнителен, отпада и самата наредба, определяща съдържанието на пакетите. Наредба № 11 бе обнародване през м. ноември 2015 г., по-късно от определения в закона срок 31 октомври. Само заради това, според мен, тя можеше да влезе в сила чак през 2017 година. Това написа в отворено писмо д-р Димитър Петров, делегат на Събора на БЛС до управителния съвет на Съюза.
 

Отмяната на законовия текст връща старото положение – основен пакет, определян с наредба на министъра на здравеопазването. Това всъщност е досегашната Наредба № 40, която не е отменена, и която би била заменена с гореспоменатата с двата пакета, но от 1 април 2016 г. По тази логика, особено при неподписването на Национален рамков договор, остава най-логичният и най-добър за всички начин да се финансира здравеопазването през 2016 г. – със същия основен пакет, обеми и цени. НЗОК със свое решение може да уреди само обстоятелства, произтичащи от променената нормативна база – в случая това са най-вече регламентирането на контрола, санкциите и арбитража, промени в диспансеризацията /ако не бъдат отменени и те от ВАС/.

 

Националната здравна карта не е приета, методиката за изработването и „виси“ в съда, оттам и т.нар. селективно договаряне. Прочутите пръстови идентификатори ги няма в никакъв нормативен акт и е абсурд да се въвеждат само въз основа на приказките на министъра, нито пък с решение на надзора.


Очевидно е, че това би било правно най-издържания, най-лесен и най-добър за пациенти и лекари начин да работи системата в оставащите месеци на 2016 година, след тоталния нормативен хаос, сътворен от МЗ вследствие на безконтролната хиперактивност на Петър Москов. Министърът явно смята законодателството на държавата като прост инструмент за своите представи за реформи, водещи изцяло към централизация, администриране, убиване на инициативата и конкуренцията, ликвидиране на здравноосигурителния модел. Вместо това, отново тръгва да се променя наредбата за основния пакет, като се пренаписва и всъщност от двата пакета, се прави такава с един, смятайки, че това е решението. Как с едни и същи пари в бюджета ще финансира разширения сега пакет? Смятате ли, при положение че срокът за подписване на Национален рамков договор е 29 февруари, през м. март може да променя действащата в момента Наредба 40? Ако БЛС и НЗОК бяха подписали НРД на 29 февруари по отменената наредба какво щеше да стане? Вероятно единственият мотив да се прави нова наредба е да се даде основание НЗОК /всъщност министъра/ да прави промени в цени, обеми, критерии за сключване на договор, и то едностранно.
Само че срокът за тези промени е изтекъл. Освен това, начинът по който е описан пакетът в наредбата, не отговаря на определението за съдържание на основния пакет. Той изземва определения, изисквания и други неща, договаряни от НЗОК и БЛС в Националния рамков договор. Обичайният навик на министъра да изземва функции и диктува на други институции.

 

На базата на това, очевидно под натиска на министъра, Надзорния съвет на НЗОК е приел решение, заместващо НРД, в което базата е нов основен пакет, който днес не съществува в правния мир. Там са и лимитите, и то не на бюджети, а по дейности, едностранното намаление на цените, пръстовия идентификатор и всички други абсурди. Ако договорите бъдат сключени на базата на това ново правно недоносче, вероятността да бъде обжалвано и падне в съда в хода на годината, е огромна. И ще доведе до серия искове към Касата от лечебни заведения, включително за пропуснати ползи, които трябва да плати НЗОК с нашите пари, а не министърът.


Въпросът сега е особено тежък. Къде е БЛС, какво прави днес, утре и след 1 април? Решенията и декларацията на Събора нито бяха ясно обяснени на лекарите, институциите, политиците и обществото като причина, същност и следствия от тях. Погледнете само уебсайта на съюза. Не бе организирана дори една пресконференция. Няма информация тази декларация да е изпратена до важните институции в държавата.

Очевидно за всички е, че в момента МЗ тръгва с политика на отмъщение към българските лекари и това трябва да получи съответния отговор и отпор. Това го очакват българските лекари от своето ръководство. Трябва ясно да се каже кой създаде този правен, организационен и управленски хаос, тези волунтаристични идеи и решения, които ще блокират системата, която въпреки хроничното недофинансиране, все още работи и лекува българите, главно благодарение на усилията на огромна част от българските лекари и медицински сестри. Кой продължава упорито да задълбочава хаоса и напрежението в системата? Какво е бързото решение, какво следва да направи НЗОК и евентуално законодателният орган, за да се спре това безумие, генерирано от МЗ. Напомням ви, че на 17.03.2016 г. има заседание на парламентарната комисия по темата с решението и пакетите.
И накрая – какво ще направи БЛС, ръководството му и съсловието, ако нещата продължат по този начин. Мисля, че днес трябва ясно да отговорите на тези въпроси, завърши д-р Петров, визизирайки събирането на Управителния съвет на БЛС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4450 |16.03.2016 Започва делото срещу сина на Ценко Чоков . 2| 4274 |15.03.2016 Започва процедура по избор на нов генерален директор на БНР . 16| 5284 |15.03.2016 Димов: Започва периодът "Борисов–3" . 16| 4629 |07.03.2016 Георги Гьоков: Пълният провал на дясната политика е в сигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads