Реклама / Ads
1| 4577 |29.02.2020 НОВИНИ

С Пижо и Пенда бележим идването на пролетта

.
Закичваме се с мартеници за здраве. За това 1 март се е превърнал в един от най-любимите дни, особено за децата ни.
 

Мартеницата представлява усукан бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие. Белият цвят на мартеницата първоначално е символизирал мъжкото начало, силата. Той е цветът на Христос. Червения цвят е женското начало, здравето. То е знак на кръвта, на зачеването, на раждането. Не случайно първоначално женските сватбени носии са били червени. Срещат се и други цветове, които имат своята символика. Синият цвят е свързан с небето и водата. Той е белег на божествена вечност и аристократичност. Зеленият цвят е символ на плодородност, възраждане и празничност. Мартеницата, включва различни елементи и символи -  сини мъниста (против уроки), парички (за благополучие) и др.

 

У нас най-известните фигурки на мартениците са Пижо и Пенда. Според една от легендите Пижо бил  работлив момък, а Пенда-най-красивата мома.  Щом се видели за пръв път, веднага се влюбили. Вдигнали голяма сватба, поканили хората на няколко села и яли, пили и се веселили с всички. Били толкова красива двойка и така добре си подхождали, че хората решили да запазят любовта им за поколения, като всяка пролет окичват мънички фигурки на момък и девойка от червена и бяла вълна.

 

Този обичай е характерен за Балканския полуостров и се е превърнал в балканска традиция. Присъства в Румъния и Молдова, където мартеницата се нарича мърцишор. С мартеници се закичват и в българските етнически територии, останали в пределите на съседните страни - Западните покрайнини, Република Македония (наричат мартеничката - мартинка), Северна Гърция (марти) и областите Голо Бърдо и Преспа в Албания (моняк).

 

 Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта и наближаването на пролетта. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7919 |01.12.2019 Стево Пендаровски: Стига мъгла! Дойде време за отношения с България . 3| 4088 |18.10.2019 Стево Пендаровски: Принадлежим към Европа, оставаме добри съседи с България . 7| 6588 |06.09.2019 Сидеров: Моето дупе е незабележимо от това на Каракачанов . 1| 4230 |12.05.2019 Радев към Пендаровски: Очаквам комисията за историческите спорове да е по-дейна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads