Реклама / Ads
20| 4831 |25.03.2015 НОВИНИ

Пилот: Загадка е защо екипажът не подава сигнал за бедствие

.
Пилотът Цвятко Луканов, бивш шеф на „Авиоотряд 28” Източник: Нова тв
Една от причините, при която разбилият се в Алпите самолет би могъл да се снижава с такава постоянна скорост за толкова кратко време е да е имало технически проблем или декомпресия. Едната от черните кутии вече е намерена и се очаква тя да донесе повече яснота какво се е случило на борда на самолета.
 
Това коментира журналистът Александър Богоявленски в сутрешния блок на Нова тв относно катастрофата на германския самолет „Еърбъс” А 320 вчера над Френските Алпи. Твърде рано е обаче да се каже какво се е случило, защото всичко би било спекулация, добави той.

„Има няколко случая в авиацията, при които се предприема аварийно снижение, но вчерашната катастрофа с А 320 не е от тях. При такива случаи самолетът снижава бързо, за да избегне проблем, например разхерметизация, докато в случая с германския самолет това не е било така”, твърди пилотът Цвятко Луканов, който е и бивш директор на „Авиоотряд 28”. Той бе скептичен към коментираните досега версии и откри доста странни неща в самолетната катастрофа.

„За мен случая със самолета на "Germanwings" не е аварийно снижение, защото при такова снижение от 3 до 5 минути пилотите трябва да снижат на 3 хиляди метра. Разликата е, че самолетът е снижавал сравнително бързо, но не толкова”, обясни експертът.

Според него, дори двигателите да спрат, машината ще се държи във въздуха и ще лети още доста дълго време. „За мен е странно, че екипажът не подава сигнал за бедствие, единият пилот би трябвало да сигнализира веднага при проблем. Същото положение бе и при изчезналия полет на малайзийската компания отпреди година”, посочи Луканов.
 
Той бе категоричен, че съвременните самолети много трудно изпадат в ситуация да са неуправляеми. „Не е реално да има и обледеняване на „Еърбъс”, това се случва при други годишни времена, макар че това не може да се изключи напълно”, каза още пилотът.

Луканов коментира още, че не са важни годините на дадения самолет, а как е бил експлоатиран. Относно информацията, че самолетът е преглеждан в България експертът заяви, че това няма никакво значение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4446 |09.03.2015 Нинова в Гълъбово: Защо дига, ремонтирана през ноември, пак се къса? . 1| 4481 |04.03.2015 Кунева: Кой и защо получава българско гражданство е въпрос на национална сигурност . 25| 5078 |03.03.2015 Миков: Честваме 3 март, защото ни даде свобода. Честит празник! . 29| 5063 |27.02.2015 Румяна Бъчварова: Защо да обясняваме за заема?! Всеки сам да се интересува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads