Реклама / Ads
11| 6121 |08.01.2013 НОВИНИ

Хр. Пимпирев с българския флаг на Южния полюс

.
Христо Пимпирев заби първото българско знаме на Южния полюс
Първият български флаг на Южния полюс вече се вее, съобщи по сателитния телефон проф. Христо Пимпирев, нашият участник в международната експедиция, посветена на стогодишнината от достигането на Южния полюс от Роуалд Амундсен и Роберт Скот.
 

Днес участниците в състава на експедицията успешно са стъпили на най-южната точка на Земята - Южния полюс и проф. Пимпирев е забил първия български флаг на тази географска точка, предава БНТ. Времето е ветровито с температура -32 градуса.

Двамата с монголския проф. Дугержав вече се аклиматизират успешно в лагера след пристигането си от Южния полюс, където прекараха миналата нощ на палатка. Лагерът Юнион Глейшър е разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсет (4892 м), на около 1200 км. от полюса. В момента южно от полярния кръг е полярния ден и 24 часа слънцето не залязва.

Очаква се двамата да се завърнат на 10 януари вечерта в Пунта Аренас, откъдето с автобус ще продължат за Ушуая и с испанския кораб „Есперидес” ще се включат в редовния ход на 21-ата Българска Антарктическа Експедиция на о-в Ливингстън.

На 10 януари в 06:55 часа сутринта от аерогара София излита поредната група от 12 участника в Българската експедиция. Сред тях са младите биолози Ралица Зидарова и Благой Узунов, които ще реализират научните си изследвания като гости на руската база „Белингсхаузен” на остров Кинг Джордж и аржентинската база „Дисешън” на едноименния остров. В групата са включени асистентите от НСА „Васил Левски”, известните алпинисти Дойчин Боянов и Александър Шопов, които ще развият спечеления от тях проект за изследвания на аклиматизацията на човешкия организъм при екстремни условия.

Руал Амундсен е норвежецът, който пръв стъпва на Южния полюс през 1911 г. Негов съперник е бритенъцът Робърт Скот, който стига до заветната точка пет седмици след Амундсен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6220 |14.12.2012 Българският фолклор на война срещу „Близу“ . 13| 6968 |24.10.2012 Вдигат паметник в Тел Авив за благодарност към българския народ . 23| 5869 |23.08.2012 Цветанов в Испания за наркотрафика с българския кораб . 19| 7241 |03.05.2012 Л. Корнезов: Българският "изик" трябва да се брани както границите ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads