Реклама / Ads
2| 4933 |13.05.2010 НОВИНИ

Пиратите, отвлекли “Панега”, ще търсят правителството ни

.
Отвелченият кораб Панега
Oтвлечените български моряци от кораба „Панега" едва ли ще бъдат освободени експресно, заради факта, че корабът им е пътувал празен, коментира Михаил Войтенко от изданието "Морски бюлетин", цитиран от PRO.BG.
 

По думите му ситуацията с „Панега" ще е по-сложна от обикновено и пиратите ще се опитат да намесят в преговорите българското правителство.

Вест от завзетия български кораб за момента няма. Това ще стане, когато пиратите пристигнат в базата си и се уверят, че са в безопасност. Дори тогава позвъняването в България може да се забави с още 4-5 дни, смята Войтенко. Според него, причината е направо смешна -„Просто нямат преводачи. Малкото хора, които там им превеждат, са много търсени. Има и такива ситуации."

Войтенко определи съда с термина монокораб, защото е на българска фирма, под български флаг и с чисто български екипаж.

„Те със сигурност ще се опитат да въвлекат в преговорите и България като страна. Пиратите знаят, че от държавата могат да измъкнат повече пари, отколкото от една фирма. А и пиратите изпитват удовлетворение от това да преговарят с цяла държава", смята авторът на специализираното издание.

Въоръжено решение според Войтенко не е вариант в случая с “Панега”, защото пиратите държат на мушка екипажа.
Той разкри още, че “Сейнт Джеймс парк” с петима българи на борда е близо до освобождаването. Ситуацията с „Ейшън глори", похитен дни по-късно обаче е доста притеснителна. А там има още осем българи.

„Не мога да си го обясня, но по някаква причина пиратите си харесаха „Ейшън глори". Явно им допада като кораб и го използват за своите нужди. Затова освобождаването му е доста съмнително, казва още Войтенко.

Междувременно бяха опровергани хипотезите, че „Панега” е била оборудвана за борба с нефтени разливи и на борда й е имало апаратура за милиони долари. Бившият капитан на „Панега” каза, че докато той е бил капитан такава апаратура не е била поставяна.

За момента никой не потвърждава дали на борда на “Панега” все пак не е имало някакъв, неизяснен товар. А подобни съмнения изразяват редица наблюдатели. Първите съобщения за отвличането на кораба твърдяха, че на него е имало химикали.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5300 |02.05.2010 К. Тренчев: Правителството да не тръгва бикоглаво! . 43| 5760 |01.05.2010 Станишев: Правителството да си ходи; БСП е алтернативата! . 31| 4638 |19.04.2010 Масларова разкритикува правителството . 1| 4718 |19.04.2010 Пациентите си търсят правата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads