Реклама / Ads
0| 5406 |26.06.2015 НОВИНИ

Пирински: Работата в сивия сектор е проблем за Европа

.
"Въпросът за недекларирания труд е много остър за европейските страни. Синдикатите поставят с голяма острота проблема за т.нар. дъмпинг – идва евтина работна ръка от Европа и подбива цената на труда, а това е нетърпимо“. Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на S&D в ЕП Георги Пирински на дискусия на тема „Европейски решения срещу неформалната икономика“, организирана от фондация „Солидарно общество“.
 

Той посочи и мнението на бизнеса по темата: фирмите, които използват недеклариран труд, са с огромно нечестно конкурентно предимство, защото не плащат данъци и осигуровки, а заплащането на труда е два пъти по-ниско. По неговите думи крайно недоволни са и данъчните и осигурителните институции, защото дължимите им постъпления ги няма. „Неслучайно има недеклариран труд, защото има и много печеливши от това. Самата икономическа среда при рецесията, която съществува, поставя огромна преса върху фирмите да бъдат рентабилни“, подчерта Пирински.

Евродепутатът коментира провелата се подобна дискусия с участието на министър-председателя на България и доста от министрите. „Там прозвуча една доста амбициозна цел - до 2020 година неформалната икономика, счита се над 30%, да бъде с 2/3 по-малко. Имаме високо вдигната летва“, каза той. На въпрос дали това е възможно, Пирински отговори: „Да, но ако…“ и допълни, че има редица условия, които за сега ги няма.

 

Георги Пирински обясни, че в момента се създава Европейска платформа за борба с недекларирания труд, на която той е представител на ЕП в договарянето на състава и функциите й. Евродепутатът показа и самата платформа. Той подчерта, че има няколко такива в ЕС. „Има две различаващи се мнения по този въпрос. Център-дясно казват, че няма нужда от такова нещо, защото това е проблем на всяка отделна страна. От левицата считаме, че това е проблем, който трябва да бъде обсъждат и да се намерят решения“, категоричен е той. Пирински допълни, че ЕП е разработил резолюция, която ще бъде обсъдена на т.нар. триалог между парламент, съвет и комисия. „Надяваме се на съвместно решение и тази платформа скоро да бъде факт“, каза още той.

 

Евродепутатът подчерта, че тази платформа е за сътрудничество по справяне с недекларирания труд и ограничаване на тези практики, но там, където съществува той, да бъде изсветлен. В нея ще участват авторитетни представители на съответните страни-членки. „Идеята е това да не са просто чиновници или администратори, а личности във всяка от страните, които могат да контактуват със синдикати, бизнес, правителство, независими регулатори и да могат да имат обобщена позиция на държавата по отношение на проблемите и на подходите за решаване“, обясни Пирински.

 

Той  допълни, че участие ще вземат два синдиката и две бизнес структури на европейско равнище, както и широк кръг наблюдатели и социални партньори от браншовете.

 „В България трябва да се ангажираме с осмислянето на тази платформа и да откроим приоритетни въпроси, които смятаме, че трябва да бъдат в дневния ред, а и като помислим за нашето представителство там“, заключи Георги Пирински.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5109 |05.06.2015 Отриха още нередности в работата на уволнения служител от ДАИ . 9| 8975 |03.05.2015 Проф Начев: Дано враговете позволят на Москов да си свърши работата . 11| 4418 |14.04.2015 Петков: Работата е за плач! . 5| 4822 |05.03.2015 Лукарски: Писанчев си върши работата професионално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads