Реклама / Ads
14| 5171 |28.04.2019 НОВИНИ

Писателят Вл. Зарев: Духовността дава повече сигурност от „полуживите” самолети

.
Владимир Зарев
Националната духовност дава много повече сигурност отколкото тези ”полуживи” самолети, които имаме. Духовността е причината българският народ да оцелее в едни изключително тежки времена пет века. Това заяви писателят Владимир Зарев.
 

Духовността е тази, която сега също може да спаси българският народ и това е изключително важно, допълни той пред bTV.

 

Заедно с поетесата Мирела Иванова той коментира светлия Великденски празник: За всеки човек Великден наистина означава победа на светлината над мрака, на доброто над злото, и - най-вече - победа на любовта над насилието. Иисус сам някак си върви към своя подвиг, защото на кръста биват разпънати човека, но и Бога. Страдание преживява човека, но и Бога. Това всъщност е истинската среща на човека с Бога. Така се появява един нов механизъм на властта – любовта, смята Зарев.

 

Възкресението е един от най-големите, ако не и най-големият български и християнски празник. Отбелязваме не само възкръсването, излизането, преодоляването на страданието, което преживява нашият Бог, а и и Бога, и природата се събират в едно на този ден. За да ни озарят отвътре - за да знаем, че след преживените страдания идва светлината и любовта, посочи Мирела Иванова.


Ние получихме нещо безценно - свободата. Свободата на духа, на думите, на словото, на личността... А свободата е форма на различие. В последните 30 години се позволи на хората да бъдат себе си, да бъдат истински различни. В същото време обаче преходът беше изпълнен с насилие към определени хора. Беше ограбен труда на няколко поколения българи и беше раздаден по един недостоен начин на хора, които пропиляха това богатство. Те превърнаха националното богатство в лично, категоричен е писателят.

 

Парите са ужасна форма на власт. Там, където има анархия и законът не важи за всички, парите фактически се превръщат в ненаказуемост. Те правят така, че определени хора остават извън закона. Това са хората, които разграбиха България, допълни той.

 

Много ми се иска тук да беше наложен друг дух, друго усещане - и за общност, и за отговорност... дори и за приличие. Трудно се живее в толкова разделено общество. Има една взаимно унищожителна ненавист между хората и непрекъсната зависимост от скандалите. Атмосферата е пълна с ненавист, завист, скандали, слухове за това кой кого ще натопи и изобличи... За да не бъда съвсем несправедлива ще кажа, че все пак имам надежда в младите хора. Има много подготвени и мислещи младежи, които ще променят обществото, бе мнението на поетесата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6023 |03.04.2018 Всяка власт подчинява хората с доносничество, категоричен е писателят Недялко Славов . 1| 5427 |29.01.2018 Писателят Ст. Николов: Северозападът иска автономия, защото се чувства осиротял . 1| 6406 |15.04.2017 Писателят Г. Господинов: Светът си изгуби бъдещето в последните години . 2| 4155 |08.03.2017 Почина писателят Георги Данаилов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads