Реклама / Ads
1| 4502 |11.03.2008 НОВИНИ

Пишманкрадец залага два шедьовъра за 50 лева

.
Задържан е крадецът на двете картини "Пробуждането на България" и "На Шипка всичко е спокойно", съобщиха от полицията. Похитителят на ценните платна e 27-годишният Антоний Ангелов Чакъров от София.
 

След получен тази сутрин оперативен сигнал, двете картините са открити в столична заложна къща. Пред органите на реда собственикът й е казал, че Чакъров е заложил там картините с твърдението, че те са негови и са наследство от баба му. Мъжът е получил 50 лева общо за планата.

Двата шедьовъра бяха откраднати в неделя вечерта от юбилейната изложба “За теб, Българийо свещена...”, посветена на 130-годишнината от Освобождението на България и разположена във фоайето на НДК.

„Антоний Чакъров е задържан за 24 часа”, съобщи шефът на Столичната дирекция на полицията Румен Стоянов. При първоначалния разпит той е признал за извършеното от него престъпление. Обработените материали от охранителните камери в НДК установяват, че Чакъров е извършителят на кражбата. От МВР предполагат, че той е действал сам, но все още не изключват възможността вътрешен човек да е помогнал. Ще бъде поискано удължаване на мярката за неотклонение на 72 часа, а след това ще бъде поискана и най-тежката мярка "задържане под стража". Чакъров е регистриран за множество кражби. Последната му регистрация е била в началото на тази година.

shipka.jpg

На картините е направена експертиза. Установено е, че това са истинските платна, а не копия. Те не са повредени. МВР извършва проверка и на охранителната фирма, пазила експозицията в НДК. Възможно е да й бъдат наложени санкции, а не е изключено и лицензът й да бъде отнет.

„Изложби на картини няма да се организират повече във фоайетата на НДК, а ще има специална зала, предназначена за това, която ще бъде строго охранявана”, заяви директорът му Христо Друмев. Той обясни, че в момента в Националния дворец на културата има 40 камери, които са стари и експертизата е била затруднена, защото образите от тях не са били достатъчно ясни. Но вече били закупени нови цифрови камери.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5910 |11.03.2008 ВАС ще разгледа жалбата на обвинените в картел за олио . 1| 4666 |11.03.2008 2516 жалби на граждани са постъпили при Омбудсмана през 2006г. . 5| 7299 |11.03.2008 По-малко от 1/2 престъпления разкрива МВР . 0| 8467 |11.03.2008 По следите на безследно изчезналия бургаски бизнесмен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads