Реклама / Ads
11| 9281 |30.01.2009 НОВИНИ

На плаж край "Оазис"? Едва ли!

.
Дюните на морски плаж „Оазис” са държавна собственост, но това очевидно не спира инвеститорите, които с тежка земекопна техника продължават да изгребват плажа и дюните вече и посред бял ден.
 

Изгребването на плажа и унищожаването на дюните край къмпинг “Оазис” продължава въпреки установените закононарушения от РИОСВ-Бургас и община Царево, съобщава Бургасинфо. Още в първите дни на януари, през нощта багери и земекопни машини навлезли в устието на река Потурнашка, промениха коритото й и разкопали дюните на морски плаж „Оазис”, които са държавна собственост.

more_oazis_1.jpg

В резултат на незаконните им действия започнали свлачища и ерозии на останалите дюни, създала се опасност от наводнения, унищожена била уникална природна даденост, сигнализираха тогава еколози.

По-късно от РИОСВ –Бургас установиха, че наистина е извършено нарушение и предстои санкция. Проверка направи и община Царево. Сигнализирана бе прокуратурата. Въпреки всичко това разрушителната дейност на строителната компания продължава. Тежка земекопна техника продължава да изгребва плажа и дюните вече и посред бял ден. 

Според първоначалните данни на екозащитниците нарушителите били строителните предприемачи братята Петко и Владимир Кисьови, собственици на фирма "АСПИ груп".

more_oazis.jpg

Миналата година граждански и екологични сдружения няколко пъти алармираха медиите и властите, че от "АСПИ груп" на практика се канят да унищожат природния феномен близо до село Лозенец, община Царево, за да построят непосредствено на плажа сграда със 150 ваканционни апартаменти. В един национален вестник за малки обяви, в раздела му "Разни", беше открито публикувано "инвестиционно намерение на "АСПИ груп" - за промяна на руслото на река Потурнашка". Впоследствие се оказа, че Басейнова дирекция, която дава становища за заустването на реките, се занимавала с руслото на Потурнашка преди повече от 3 години.

Междувременно единият от собствениците, Владимир Кисьов, обясни, че "АСПИ груп" не работи в момента край "Оазис". Той обаче не отрече, че има планове за строеж, но край Лозенец те били замразени заради световната икономическа криза. За вестник "Фактор" той заявява дословно: „ Анонимни хора, нарекли се природозащитници, излязоха с некоректни данни. Писаха страшни простотии. Че съм пуснал багери към дюните. Когато го получих по имейла си, се втрещих – двама лоши братя бутат дюни“. Владимир Кисьов знаел кой стои зад анонимните сигнали, но нямало да назове конкретни имена.

Всеизвестен факт е обаче, че от устието на река Потурнашка до територията на бившия къмпинг "Оазис" има откупени парцели на около 20 фирми, които заявили инвестиционни намерения. 

more_oazis_2.jpg
 снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 13259 |30.01.2009 Най-маститите владелци на земи у нас . 82| 6348 |30.01.2009 Българските полицаи алармират Европа за своите проблеми . 60| 5341 |29.01.2009 ДАНС не откри финансови нарушения в ДПС . 16| 6202 |29.01.2009 Обама покани Цонев на молитвена закуска във Вашингтон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads