Реклама / Ads
18| 21784 |13.02.2018 АКТУАЛНО

Корупцията си избра антикорупционен ”герой” - Пламен Георгиев

.
Водим непрестанна борба с корупцията, заяви преди дни премиерът Бойко Борисов по време на изслушването си в Европейския парламент. Тези думи са странни на фона на случващото се в страната. От една страна Пеевски и Ментата пишат закон след закон, а вече е ясно, че ГЕРБ и патриотите са харесали Пламен Георгиев да оглави антикорупционно мегазвено.
 

Георгиев е настоящият председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Той вече официално е кандидат за новата позиция и с оглед на пълната липса на конкуренция, по всяка вероятност ще заеме поста. Без особена изненада, с оглед на биографията му, която е напълно подходяща за подобна позиция на статуквото, утвърдило се в България.

 

Пламен Георгиев е завършил право в СУ "Св.Климент Охридски". Започва работа в съдебната система като следовател в Столична следствена служба през 2002 г., а през 2007 г. е назначен за прокурор в Районна прокуратура-София. През 2008 г. се опитва да стане съдия в Софийския районен съд и РС-Елин Пелин, но ВСС не го премества.

 

Командирован е първо в Софийска градска прокуратура, а после в специализираното звено към Върховна касационна прокуратура. През 2010 г. като награда е предсрочно повишен в ранг на апелативен прокурор. В края на 2011 г. Пламен Георгиев печели конкурс за прокурор в Специализираната прокуратура и дори е предложен за зам.-началник, но тъй като е назначен за зам.-министър на правосъдието така и не встъпва в длъжност.

 

Още преди това обаче името му нашумя покрай скандала с подслушването на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Разговорите му с министъра на финансите Симеон Дянков, неговият заместник Владислав Горанов и тогавашния зам.-директор на Агенция"Митници" - Антоний Странджев изтекоха в медиите.

 

Именно Пламен Георгиев беше поискал разрешение за подслушването на Ваньо Танов, във връзка с разследване срещу него. Още тогава беше ясно, че сигналът станал причина за "слушането" на Танов има по-скоро оперативен характер, а делото срещу него е образувано именно с цел той да бъде "контролиран".

 

По време на проверките след скандала стана ясно, че разговорите на директора на митниците са били слушани от трима служители на ДАНС, които е трябвало да изготвят съобщения за чутото до прокурор Пламен Георгиев. Разговорите около Мишо Бирата обаче не са му били докладвани. Впоследствие всички записи са били унищожени.

 

Дали заради тези си действия или не, Георгиев е награден с поста зам.-министър на правосъдието лично от Бойко Борисов в първия кабинет на ГЕРБ. Без изненада, малко преди падането на правителството на Борисов през 2013 г., на Георгиев е намерен нов престижен пост - председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Позицията е с петгодишен мандат, който изтича точно при създаването на новото мегазвено „Антикорупция“, което Георгиев по всяка вероятност ще оглави.

 

„Заслугите“ му като шеф на КОНПИ също не са за пренебрегване, като името му беше замесено в поредица от скандали. Според юристи, запознати с работата на звеното, Георгиев криел, че прави стъкмистика. Според тях успехите, с които институцията на Георгиев се хвали, дори не са негови.

 

Никъде не се споменава, че широко рекламираните успехи са по дела, заведени от Комисията през 2007-2013 г., т.е. когато Георгиев дори не е сънувал, че ще оглави тази институция. Не се казва и колко пари дължи държавата за такси, обезщетения за унижени хора  и адвокатски хонорари за всичките безумия на хора, като г-н Пламен Георгиев. Грубите сметки според Адвокатските колегии гони сумата от 2 000 000 лв. Тези пари, кой ще ги плати? Пламен Георгиев и компания ли? Не! Българският данъкоплатец.

 

Годишно КОНПИ струвала на държавата над 60 000 000 лв. При анализ на Годишните финасови отчети се вижда, че сериозни задържения Комисията е натрупала от това, че съдът е отхвърлил исковете й. Отделно от това се трупат и задължения към адвокати.

 

През 2013 г. например КОНПИ изплаща 331 984 лв. за съдебни разноски. През 2014 г. те нарастват на 642 404 лв. За следващата 2015 г. сумата достига до 945 707 лв. „Не можем да се произнесем за бюджетната 2016 г., тъй като не сме запознати с финансовия отчет на КОНПИ, но пък от влезли в сила съдебни решения за отхвърляне на исковете на Комисията пред различните съдилища се вижда, че дължимите суми през настоящата година са поне за 350 000 лв., т.е. излиза, че освен определения от Закона за бюджета размер на издръжката на Комисията през годините в размер на 60 000 000 лв. тя е калкулирала в резултат на дейността си и допълнителни задължения на държавата в размер на над 1 500 000 лв. Не знаем, какви са стойностите през 2016 г.", отбелязват експертите.

 

Управлението на Георгиев в КОНПИ ще бъде запомнено и с конфликта с бизнесмена Иво Прокопиев за сделката с „Каолин“. Според ръководството на „Икономедиа” КОНПИ иззема функциите на други държавни органи, сред които – Агенцията за приватизация и съдебната система, която на три инстанции е постановила, че сделката за „Каолин” е законна.

 

"Очевидно КОНПИ се поставя над закона и Върховния касационен съд. Действията на КОНПИ са произвол, който цели репресия, подчиняване на редакционното съдържание на "Капитал" и "Дневник" и разрушаване на икономическата база на изданията”, заяви тогава Прокопиев.

 

Същевременно самият Георгиев и подопечните му не се и замислят да извършат проверка на имуществото на друг солиден български бизнесмен – Делян Пеевски, въпреки многобройните сигнали за това.

 

Какво ще е бъдещето на антикорупционното звено под евентуалното ръководство на Пламен Георгиев – не можем да знаем отсега. Със сигурност обаче едва ли депутатите от Европейския парламент ще бъдат заблудени от приказките на Борисов за борба с корупцията при такъв пръв боец.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 26051 |29.01.2018 Делян Пеевски: Айсбергът на корупцията или лице на председателството . 10| 12760 |24.01.2018 Представиха нов евродоклад за корупцията в България . 4| 5886 |23.01.2018 Елена Йончева: Корупцията в България се превърна в житейска норма . 22| 12640 |17.01.2018 Борисов с нова лакърдия пред европарламента: До 2-3 години ще се справим с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads