Реклама / Ads
111| 5828 |19.09.2013 НОВИНИ

Пламен Орешарски: Освободихме страната от страха

.
Пламен Орешарски представя отчета за 100 дни на кабинета
Постепенно освобождаване на страната от страха е сред реализираното от правителството за първите сто дни. Това каза в пленарна зала министър-председателят Пламен Орешарски при представяне на отчет на правителството за първите сто дни от управлението му.
 

 

Основните задачи на правителството за първите 100 дни са били: провеждане на стабилизационни мерки; коригиране на политики с доказани неблагоприятни ефекти върху икономическото и социално развитие; създаване на предпоставки и започване на реформи във всички области; формиране на екипи и обществени съвети за реализиране на целите в диалог с гражданското общество.

 

Първата реализирана мярка, според отчета, е връщане на нормалността в българската икономика чрез навременно разплащане на държавата с фирмите. Драстично са намалели неизплатените възнаграждения на работници и служители. С 10% намаля междуфирмената задлъжнялост за месец юли. Изплатени са лихви по просрочия от страна на държавата – 13.1 млн. лв. за 2013 г. и 41.2 млн. лв. за 2012 г. Започнало е изплащането на 242 млн. лв. забавени плащания по договори за възлагане на обществени поръчки. 
„Имаме първи отменени концесии. Започнахме системни проверки на борсите за плодове и зеленчуци с цел да защитим местното производство от нерегламентирани търговски практики”, заяви Пламен Орешарски. 
Въведохме изискването за оценка на въздействието при приемане на нормативни актове, отбеляза премиерът. 

         

В отчета на правителството се посочва, че това е: „най-академичното правителство за последните 20 години – сред министрите има 6 доценти и 4 професори; най-непартийното правителство – само 4 министри са членове на политически партии; с най-много жени – 7 от 18 министри са жени”.

Значителна част от мерките на правителството са за насърчаване на стопанската активност и за париране на монополните явления.  „Разработваме цялостна стратегия за ребалансиране на сектора на енергетиката. Предстои огромна работа по стабилизиране на енергийната система”, каза министър-председателят.

„Разработихме стратегия за развитие на здравеопазването. Трудовият пазар е във фокуса на кабинета. Бяха реализирани няколко инициативи за подпомагане на най-бедните български домакинства, каза Орешарски и допълни, че мерките са недостатъчни”, посочи Орешарски.

„Една значителна част от мерките са за насърчаване на стопанската активност и срещу париране на монополните явления, основно в енергетиката. Друга част от мерките са с подчертана социална насоченост, въпреки фискалните рестрикции. В отделна група мерки могат да се идентифицират мерки за подобряване на законовата база за обезпечаване на едно по-справедливо правораздаване”, отбеляза Пламен Орешарски. 

„Ще разчитам на вашето критично отношение, като съм убеден в градивния му характер”, завърши изявлението си премиерът. 
Изказването на Орешарски беше посрещнато с викове „оставка” от депутатите от ГЕРБ и бурни аплодисменти от управляващото мнозинство.  
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5429 |13.09.2013 Орешарски: Няма реформи за 100 дни . 27| 5263 |09.09.2013 Орешарски: Не мислех, че ще е лесно, но се оказа по-трудно от очакванията . 6| 5350 |04.09.2013 Орешарски: Никой от партньорите не е искал да се бием в Сирия . 254| 6167 |03.09.2013 Орешарски: Първата страна в Европа сме с протести срещу фискалното разхлабване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads