Реклама / Ads
4| 7287 |10.10.2011 НОВИНИ

План “Амбър” спасява отвлечени в България деца

.
Ако някое дете изчезне или се предполага, че е станало жертва на престъпление, от ноември ще може да се обадите за помощ на европейския спешен телефон 116 000. Той ще заработи у нас по искане на Европейския съюз, съобщи шефът на сектор “Издирване” в Криминална полиция Захария Стоянов.
 

Целта е на горещата линия да се предлага помощ на близките на деца, които най-вероятно са отвлечени. В бъдеще по улиците, в метрото, големите магазини и офиси ще бъдат сложени екрани и билбордове със снимки на изчезнали деца.

63 българчета в момента са в неизвестност и МВР ги търси у нас и в чужбина. Общо 30 000 души се издирват годишно, новите от началото на 2011 г. са 10 099.


63 деца в неизвестност, спасяват отвлечени чрез план "Амбър"

През 2005 г. майка обявява 13-годишната си дъщеря за отвлечена. Притеснена е, но нещастието, за което разказва, е станало 2 месеца преди тя да отиде в районното. Това прави впечатление на полицаите и те се заемат да разнищят историята.
Истината излиза наяве - момичето е продадено в село, близо до София, 2 години по-рано. Намерено е седмица след като МВР го обявява за издирване.
Момичето е настанено в дом за деца, а майката е дадена на прокуратурата. Оказва се, че по-рано жената е продала още 2 свои дъщери. Това се само един от стотиците случаи, по които е работил сектор "Издирване" в Криминална полиция.

Съгласно закона полицаите издирват 15 категории хора - безследно изчезнали, напуснали домовете си и социалните заведения, отвлечени, укриващи се от наказателно преследване, бегълци от затворите и арестите и др.

Секторът се занимава и с идентификация на хора с неустановена самоличност, на трупове или останки, обясни началникът му Захария Стоянов.
Благодарение на екипа му са заловени десетки обявени за издирване лица.

Най-големият им удар това лято е арест на сърбин с 20 самоличности. Той сяда в столичен ресторант да празнува планирана измама за 4 млн. лв. Минути след като си е казал "наздраве" с аверите, в заведението незабелязано се вмъкват полицаи и арестуват измамника на име Горан Вукович. Задържаният е лидер на престъпни групи из цяла Европа, действал е основно на Балканите. Чрез измамни схеми е нанесъл щети за над 2 млн. евро.
Понякога издирвачите разполагат само с общо описание на издирвания, но не и с негова снимка. Така те тръгнали по дирите на мъж, уличен в измами. Полицаите знаели само, че мошеникът често играе шах в градинката пред Народния театър. След няколко дни зорко наблюдение и няколко партии шах измамникът влязъл в капана на полицаите. Белезниците заключили ръцете му, без никой да усети, и той бил изведен от градинката, без да се противи.


Годишно у нас се издирват по около 30 000 души.

В цифрата са включени и хора, изчезнали в предишни години. Около 24 000 от търсените са осъдени, бегълци от затвора или свидетели по дела.
Обявените за издирване са два вида - укриващи се и изчезнали.

Според закона изчезналите се търсят до 20 г. В полицията ги делят на две групи - хора, от които няма следи, и други, за които се знае, че и по-рано са напускали дома си и се крият от близките си. Най-често причините да не се сбогуват и да решат да не се връщат са надеждата за по-добър живот, търсенето на ново поприще и създаването на ново семейство, разказа Захария Стоянов.
Броят на обявените за общодържавно издирване в страната от началото на годината до 30 септември е 10 099 души. Намерените са 10 229, сред тях търсени и в предишни години.

Най-много са обявените за издирване, за които съдът и прокуратурата са поискали принудително довеждане по различни дела. За изминалите 9 месеца на годината по този критерий са обявени за издирване 3379 души, а са намерени 3852.

Само за 2011 г. изчезналите арестанти са 493, а осъдените бегълци - 526. За същото време са намерени съответно 597 и 528 души, сред тях има хора, бягали от правосъдието с години.


От затвора са драснали 36-има, а разследващите са спипали 30.

Децата са особена категория, тъй като за намирането им се извършват специфични действия. Смята се, че те лесно може да станат жертва на престъпление или да пострадат при нещастен случай, обясни Стоянов.

Когато има данни, че детето ще бъде изведено зад граница, се уведомява незабавно Гранична полиция, търси се и съдействието на Интерпол.
За първите 9 месеца на годината 39 непълнолетни са обявени за издирване. Намерени са 43 хлапета, търсени с месеци от родителите си не само тази година. В неизвестност обаче остават 63 безследно изчезнали деца.

Някои от тях вероятно са умрели в злополука или при нещастен случай - удавили са се в реки или язовири. Ако не бъдат намерени труповете обаче, те ще се водят изчезнали, докато не изтекат 20 г. от деня, в който някой ги е видял за последно.

Шефът на сектор "Издирване" се надява през ноември да заработи системата за ранно оповестяване “Амбър”. Чрез нея след изчезването на дете и при подозрение за отвличането му по телевизии, радиа, електронни табла и др. непрекъснато ще се дава информация за хлапето и за предполагаемия похитител. Ще заработи и спешен тел. 116 000, на който ще се дава и получава информация за отвлечени деца.
Планът "Амбър" е наречен така на името на 9-годишната Амбър Хагерман, която бе отвлечена и убита през 1996 г. в щата Тексас, САЩ.


Влизат в 100 кладенеца при търсене на трупове

Черепи и кости на безследно изчезнали изскачат от кладенци и водопроводи в Добрич.

Безпрецедентното търсене по гераните започна, след като миналата пролет вътрешният министър Цветан Цветанов посети града и се срещна с отчаяни роднини на деца, мъже и жени, които са в неизвестност от години.

Два скелета на изчезнали хора бяха извадени от дълбините край града миналата година.

Череп и кости бяха намерени в кладенец край генералтошевското село Сираково на 8 юли 2010 г.

Кучета пък изровиха скелет в дрипи край балчишкото село Одърци през октомври 2010 г.

В първия случай ДНК експертизата доказа, че останките в герана са на отвлечения преди 5 г. Иван Иванов от Добрич.

Експертите от института по криминалистика установиха, че човешките останки при село Одърци са на 32-годишния Венцеслав Йорданов, издирван от 5 август 2010 г.

Проверили сме над сто кладенеца, обясни пред "24 часа" шефът на полицията в Добрич комисар Стефан Йончев. Всички действия са под прекия контрол на министър Цветанов.

От миналата година досега униформените са работили по 26 случая на безследно изчезнали. Седем вече са разкрити и приключени.

Не при всички безследно изчезнали има извършено престъпление. Някои от търсените били намерени живи и здрави. Оказало се, че просто се крият от близките си.

"Ако става дума за убийство обаче, най-неприятната част не е в самото издирване, а след приключването му. Тогава трябва да извикаме родителите и да им съобщим, че станалото с тяхното дете е непоправимо", казва комисар Йончев.


Закон и ред

МВР започва да търси изчезнали хора след постъпване на заявителски материал, съобщение, обосновано искане или при необходимост от извършване на неотложни действия.

Безследно изчезнали, отвлечени и напуснали дома си се издирват по искане на родител, близък, настойник и попечител, правозащитни и правораздавателни органи, медицински и други специализирани заведения.

Непълнолетните се обявяват за общодържавно издирване в рамките на 24 часа. При необходимост в издирването се включват и други служби от МВР освен сектор "Издирване".

Хората, обявени за общодържавно издирване, както и неидентифицираните лица и трупове на неизвестни хора, са в специализирана информационна система, която се контролира и ползва от МВР.

МВР издирва автомобили и вещи след жалби първо в управленията по местоживеене.

Сайт събира над 270 профила на хора, от които няма следа

В сайта lipsva.com на един от популярните блогъри у нас Боян Юруков са регистрирани с имената и снимките си над 270 изчезнали българи.

Младежът живее и работи във Франкфурт. Завършил е изчислително инженерство в Германия и прилага уменията си в разработването на сайта.

Юруков се надява в магазини и офиси да има информация за изчезнали хора веднага след като се усети "липсата" им.

Така ще може бързо да се реагира в първите най-критични часове, в които има и най-голям шанс търсеният да бъде намерен. За съжаление Юруков не срещнал подкрепа от институциите и бизнеса, казва самият той.

В сайта на Боян близки на изчезналите могат да добавят сами техни снимки и описания. Останалите профили са събирани от бюлетините на МВР, други сайтове или Интерпол.

Засега няма информация някой да е бил открит благодарение на сайта.

Боян поддържа фейсбук и туитър страници с името "Липсва".

Там обаче всеки потребител може да провери списъците с безследно изчезнали хора и например да ги подреди по градове.

В сайта му на посетителите се показват първо хора, които са изчезнали близо до тях.

Географското разположение на изчезналите ще позволи да се открият феномени като този в Добрич, където имаше бум на изчезнали, и да се направи анализ.

"Нямам илюзии, че този сайт ще започне да спасява хора или поне ще промени нещо в статуквото. Това е моят отговор на вътрешна нужда да направя нещо по въпроса и ако помогне дори на един човек, значи ще си е струвало", казва Боян.


Интерпол по петите на 18 наши бандити

36-има българи издирва Интерпол. Половината от тях са уличени в престъпления, а останалите са безследно изчезнали.

Най-младият от дирените престъпници е 29-годишният Александър Георгиев от Елин Пелин. Обединените арабски емирства и Дубай търсят нашенеца за измами, а Интерпол дори не разполага с негова снимка.

Най-възрастният в списъка е 47-годишният Митко Карамитев, който има богато досие в Беларус за измами и кражби.

В червения бюлетин на международната организация за борба с престъпността не фигурират популярни у нас имена като Христофорос Аманатидис-Таки и Христо Вартерян-Исуса. И тримата отдавна са в неизвестност. За Таки и Исуса има издадени европейски заповеди за арест.

В списъка на най-търсените престъпници попада само една жена - Венета Димитрова (34 г.) от Харманли.

Блондинката е издирвана за използване на оръжие и експлозиви, както и за трафик на дрога.

Сред 18-те изчезнали деца, които Интерпол търси, е Съвестин Деянов. Момчето изчезна още през 1997 г., когато бе на 8 г. В списъка е и Димитър Драганов от Стара Загора. Той е в неизвестност от 1994 г. Тогава е било на 8 години. Досега от него няма следа.

В регистъра на Интерпол е добавена и 14-годишната Мирослава Иванова от Смолян, чиято диря се губи някъде в гр. Ксанти, Гърция, разказват издирвачите. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 5423 |09.10.2011 Плевнелиев: България няма да е троянският кон на Русия . 12| 5027 |07.10.2011 ЕК ни погва за заменките, дава България на съд . 29| 5585 |05.10.2011 Дилма Русеф: За нас България е врата към ЕС . 79| 5597 |04.10.2011 ООН поиска България да спре “езика на омразата”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads