Реклама / Ads
0| 12372 |21.03.2016 НОВИНИ

План: Обединяват Румъния и Молдова, българите стават като унгарците

.
Румъния и Молдова трябва да се обединят до 2018 г., българите ще имат съдбата на унгарците в Трансилвания. Вече е ясен планът за обединението на Румъния и Молдова. Той предвижда включването на молдовските територии в състава на ЕС и НАТО без преходен период до 2018 г.
 
Молдовският вестник „Панорама“ обяви, че автор на плана е бившият съветник на румънския премиер и експерт от Румънската Академия на науките Петришор Пуджу. Освен териториалното обединение планът предвижда и преселване на около 100 000 души от непризнатата Приднестровска република, която няма да влезе в състава на новата държава. Пуджу посочва, че единственият начин Молдова да стане член на НАТО и ЕС е териториите между Днестър и Прут да бъдат управлявани от Букурещ. Той също така предлага румънските власти да създадат министерство на обединението по примера на Южна Корея, което ще трябва да реши двете основни задачи – да координира финансовата помощ за Молдова, която е в криза, и да разработи модел за обединение. Според плана, на Пуджу Молдова трябва изцяло да бъде предадена под юрисдикцията на Румъния, с което държавата ще стане автоматично част от НАТО и ЕС, цитира БГНЕС. Обединението трябва да бъде потвърдено от парламентите на двете държави, а след това ще бъде избран общ законодателен орган на Обединена Румъния. Пуджу предлага молдовските представители да имат квота от 20% в парламента и правителството през следващите 20 години. А молдовските малцинства, сред които най-голямото е българското, да бъдат включени в румънското общество по модела прилаган за унгарците в Трансилвания. Авторът признава, че най-деликатните точки от неговия план са финансирането на обединението и проблемът с Приднестровието. За втория той предлага да се изостави формата 5+2 /Молдова, Приднестровие, ОССЕ, Русия, Украйна и наблюдателите САЩ и ЕС/ и да се премине към формата 2+1 /Румъния, Молдова и Русия/. Пуджу също така посочва, че финансирането на обединяването ще увеличи бюджета на Румъния от сегашните 60 на 70 млрд. долара. Той предлага половината от увеличената сума да се покрие от структурните фондове на ЕС, а другата половина от чуждестранни инвестиции и продажбата на облигации. Идеята за обединението се поддържа от 68% от румънците, а в Молдова – от 21% от гражданите. Идеята се критикува от молдовската опозиция, а социалистическата партия на Молдова дори предложи изменение на законите, с които ще стане невъзможно обединението с Румъния.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5706 |16.03.2016 Само М. Маковей ЗА запазване на мониторинга за България и Румъния . 16| 6933 |16.03.2016 Хр. Иванов: Цацаров носи вина за разделянето на България от Румъния . 4| 4238 |15.03.2016 ЕК продължава да гледа под лупа България и Румъния . 5| 4234 |15.03.2016 ЕС хвали Румъния за борбата с корупцията, нас-не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads