Реклама / Ads
57| 6275 |20.05.2013 НОВИНИ

Планът "Орешарски" инжектира бизнеса с 500 млн. лв. кредит

.
Пламен Орешарски Източник: Булфото
500 милиона лева кредити за бизнеса при облекчени условия. Това предвижда планът "Орешарски", който ще бъде представен в парламента във вторник. Очаква се на 20 май стратегията с приоритетите да получи одобрение и от пленума на БСП.
 

В плана "Орешарски" е записано, че малките и средните предприятия ще могат да получат кредити при облекчени условия от Българската банка за развитие. Кредитирането на малкия и средния бизнес ще стане чрез допълнително капитализиране на Българската банка за развитие. Със средствата от държавата фирмите ще могат да развиват производство при по-ниски лихви например.

Банка и правителство ще договорят условия за по-лесното отпускане на средствата. Най-често малките фирми няма с какво да обезпечат кредита си, а в същото време нямат свободен ресурс за инвестиции, обясняват стратегията за рестарт на икономиката специалистите. Така банката ще стане солиден инструмент за провеждане на държавна политика в банковия сектор.

Очаква се бизнесът да получи и много по-гъвкави регулационни, лицензионни и регистрационни режими. В момента се правят анализи, които ще зачеркнат тромавите процедури. Ще останат само задължителните за европейското законодателство, но тези с национален произход ще отпаднат, уточниха идеята запознати.

Ден преди стратегията на Пламен Орешарски да бъде одобрена, от БСП коментираха, че в нея не е записано отпадането на плоския данък. "Това обаче не означава, че липсва и частта с данък "Богатство", уточниха запознати. Експертите на Пламен Орешарски коментираха, че по-високият налог касае само личните доходи над 4500 лева. "Става дума за 42 000 българи, като ставката от 20% касае заплати около и над 12 000 лева", уточниха те. И допълниха, че за повечето хора с големи доходи всъщност данъкът ще бъде около 12% в зависимост от точната сума.

В същото време червените експерти допълниха, че амнистията за доходи под 310 лева също фигурира в плана "Орешарски". Това е съществена част от програмата за вдигане на потреблението. Тя ще засегне най-малко 1 000 000 българи, които ще бъдат освободени от данъци за сумата до 310 лева. "На практика това означава, че всеки месец на тези хора доходът ще бъде с 30 лева повече или пресметнато за всички - 300 млн. лв. спестени средства, които веднага ще вдигнат потреблението", прогнозираха още експертите. Те допълниха, че при повишаване на минималната работна заплата необлагаемият минимум също ще се променя според нейната стойност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5129 |19.05.2013 Кметове стопанисват плажовете според плана "Орешарски" - . 52| 6695 |15.05.2013 Планът “Орешарски”: първата година правителство с имунитет . 201| 50657 |06.03.2013 Проф. Д. Иванов: Планът Ран-Ът е дело на мен, Костов и колектив . 5| 5706 |20.12.2012 Найденов: В ЕС е забранено инжектиране на месото с хормони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads