Реклама / Ads
26| 8828 |07.05.2013 НОВИНИ

Плашат свидетели на адски побой в училище, прокуратурата си трае

.
Валентин Стоянов, който май не съжалява много за побоя
Искаме прокуратурата да се заеме с приятелите на побойника Валентин Стоянов. Те тероризират свидетелите и ги карат да се отказват от показанията си.
 
Това съобщиха съученици на зверски пребития Андрей Илчев от столичното училище „Добри Войников”, пожелали анонимност. Според тях натискът, психически и заплахи за физически, е безконтролен. Бащата на Андрей – Огнян Илчев на свой ред оповести по Нова тв, че има натиск срещу ученици свидетели на бруталното насилие. Заради заплахите, в хода на делото, което било върнато за доразглеждане, част от свидетелите се отказали от показанията си, твърди Илчев.

“Валентин четири пъти влиза в различни полицейски управления и всеки път го пускат. Андрей е поредната му жертва и въпреки това той е на свобода. Около 11 месеца беше в поправителния дом в Бойчиновци и Софийски градски съд явно е счел, че се е поправил. Как е възможно да го пуснат?! Магистратите нямат ли деца!”, потресен е Илчев. Той подчерта също така, че съдът не го е информирал кога започва делото срещу насилника на сина  му. "Обадиха ми се от медиите да ме питат защо не съм в залата. Не съм, защото никой не ми е казал”, уточни бащата. 

Пребитият му син все още се възстановява след зверските удари на Валентин Стоянов. Наложило се да бъде изваден единият от бъбреците му, а това пък довело до отстраняването на ребро. Белите дробове също били наранени, както и далакът.

“След нападението Андрей се затвори в себе си. Не споделя всичко, защото вижда, че се притесняваме”, сподели още родителят.

16-годишният Андрей Илчев от 35 СОУ беше пребит от Валентин Стоянов на 23 ноември 2011 г. вечерта пред погледите на свои съученици. След нападението биячът се похвали в социална мрежа, как го е тръшнал на асфалта и се справил с жертвата.

 

През ноември 2012 г. градските магистрати отмениха присъдата на Валентин Стоянов, който бе обвинен за побоя над ученика Андрей. Съдът върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Нито една неправителствена организация, защищаваща правата на децата и възрастните, в това число и Хелзинския комитет, не повдигна въпрос за проблемите около жертвата Андрей Илчев и странностите в съдебния процес.

През това време битият ученик претърпя сложна операция, при която бяха извадени  бъбрек и далак, а белият му дроб едва бе спасен.

Междувременно стана ясно, че биячът Валентин не само не се срамува от постъпкта си, но дори се гордее с бруталността си. Подкрепят го негови приятели, а учители, МВР и прокурори наблюдават безучастно издевателствата върху свидетелите.

Ако имаше адекватна съдебна система, след втората си криминална проява той е щял да си получи заслуженото и да разбере, че не може да постъпва така, смятат родителите на Андрей.
Те са категорични, че поведението на Валентин се дължи на възпитанието му, както и че всичко, което се случва в семейството му, рефлектирало върху него.

Пред в. „24 часа” Огнян Илчев заявява: „Ако се избиват помежду си, аз нямам нищо против да приключват по-бързо и да лишат обществото от себе си. Ние искаме справедливост. Искаме това животно да завърши където трябва, да бъде осъдено, и то подобаващо. Заслуженото му наказание е между 7 и 15 г. затвор. Не му пожелавам нищо и не мисля за него, но ако чуя, че е умрял, няма да съжалявам".

Според Илчеви родителите на Валентин също трябва да носят отговорност за деянието на непълнолетния си син.

Самият Андрей избягва да говори за случилото се. Момчето е в 10-и клас. Той и досега не може да си обясни, защо е станал жертва на толкова брутално насилие. Съучениците му, видяли побоя, също нямат отговор за действията на Валентин Стоянов, който толкова се вживял в ролята си на бияч, че си служил дори маска.

Въпреки неопровержгимите доказателства обаче съдиите все още не са категорични дали Валентин е ритал сам Андрей или е имал и съучастник. Свидетелите не споменават за такъв, но магистратите въпреки това продължават да търсят под воля теле, коментират наблюдатели. През това време Валентин е на свобода и не проявява никакви признаци на покаяние.

В съда той дори твърди, че не е ритал Андрей. Как тогава обаче се е стигнало до тежките трявми – не е ясно.

Поредното дело за побоя на Андрей Илчев е насрочено за 28 май в Софийския районен съд.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5533 |29.04.2013 Кокинов e освободен като градски прокурор на София, но не и като прокурор . 102| 6147 |26.04.2013 Градският прокурор на София Кокинов подаде оставка . 5| 5145 |01.04.2013 Амнезия обхвана свидетели на убийството на Яна . 105| 8167 |19.02.2013 БСП плашат: Тръгваме си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads