Реклама / Ads
4| 3902 |29.03.2017 НОВИНИ

Плащаме 10 000 лв заради шумна акция на МВР от времето на Цветанов

.
Държавата ще плати още 10 000 лева за поредна шумна акция на МВР от времето, когато то беше управлявано от Цветан Цветанов.
 
Това е обезщетението, което бившият полицай Петър Кунински трябва да получи, след като успя да осъди прокуратурата за воденото срещу него и още петима униформени дело, станало известно като "Частния КАТ", съобщава „Правен свят”.

Решението е на Върховния касационен съд (ВКС). Той допусна касационно обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), който беше занижил обезщетението до 3600 лева, показа проверка на "Правен свят". Преди това пък Окръжният съд във Враца беше уважил изцяло иска на Кунински по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), който беше за 60 000 лева.

През септември 2009 г. тогавашният вътрешен министър Цветанов обяви, че 8 полицаи от Бяла Слатина са задържани при акция на дирекция "Вътрешна сигурност" и на прокуратурата във Враца. По думите му, полицаите се занимавали с рекет на български шофьори и чуждестранни тираджии и действали като частен КАТ.

"Групата е емблематична в района, от затворен тип и дълго е функционирала. Надявам се оповестяването на подобни акции да има превантивен ефект. Ще бъдем безкомпромисни към такива случаи", каза тогава Цветанов.

Кунински беше един от задържаните и престоя в ареста до 18 декември, когато беше освободен срещу парична гаранция от 1000 лева. Повдигнатите му обвинения бяха за участие в организирана престъпна група, длъжностно престъпление, продължавано документно престъпление и за държане на оръжия и боеприпаси.

Година по-късно Окръжната прокуратура във Враца свали 3 от обвиненията, а през 2011 г. в съда е внесен обвинителен акт само за едно документно престъпление. На 1 април 2013 г. Районният съд във Враца е оправдал Кунински по обвинението, че е съставил акт на шофьор, в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че водачът не е носил талона си и не е спрял на знак "Стоп".

На практика делото е приключило на една инстанция, след като прокурорът не е поддържал протеста пред Окръжния съд във Враца и оправдателната присъда е влязла в сила през октомври 2013 г.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3708 |29.03.2017 Оставиха в ареста селски кмет заради купуване на гласове . 1| 3878 |28.03.2017 Лондон: ЕС ще пострада, ако ни накаже заради Brexit . 1| 3786 |27.03.2017 България иска пълен достъп до Шенгенската система заради мигрантите . 2| 4970 |27.03.2017 Изселници ще съдят България в Страсбург заради вота в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads