Реклама / Ads
12| 10143 |28.11.2017 НОВИНИ

Плащаме 500 млн. лв. от джоба си заради европрограма на бившата министърка Десислава Танева

.
Върховният административен съд отмени подмярка от европейската програма за развитие на селските райони, чийто бюджет е 237 млн. евро.
 
Заради решението на Темида парите на земеделците от Европа са застрашени и най-вероятно ще трябва да излязат от джоба на данъкоплатеца. Решението на ВАС е от 17 октомври и е по жалба на Националния съюз на земеделските кооперации (НСЗК) на Явор Гечев.

Според НСЗК Министерството на земеделието, под ръководството на бившия министър Десислава Танева, е допуснало множество административни пропуски и е взело незаконосъобразни решения. Съюзът казва, че са нарушени три европейски директиви и редица административни срокове.

Жалбоподателите посочват още, че Комитетът за наблюдение на ПРСР 2014–2020 г. е взимал неприсъствени решения, което е в строг разрез с правилата. Всяка европейска програма има подобен комитет, който е колективен орган за наблюдение на действията по дадена програма. Членовете ѝ се назначават от министъра, като в него влизат академици, общественици и представители на неправителствения сектор.

"Основните оплаквания на жалбоподателя касаят допуснати съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на НИД на Наредба № 9/2015 г. във връзка със задължителното участие на консултативен орган – Комитета за наблюдение на ПРСР 2014 – 2020 г.", пише в решението си ВАС.

Освен действията или бездействията на Комитета, жалбоподателите посочват и неспазени срокове от страна на МЗХ за публикуване на проект за изменение и допълнение на наредба. Направени са административни нарушения и пропуски, смята съдът:

"Въпреки обема на представените от администратиния орган доказателства, нито едно от тях не съдържа данни на компетентния орган по смисъла на чл.28 ЗНА да е предоставен проектът на нормативния акт заедно с мотивите, съответно доклада към него, по смисъла на чл.28, ал.1 ЗНА, респ. тези документи да са обсъдени от органа. Голяма част от представените доклади и справки са без дата."

В момента решението на тричленния състав на ВАС се обжалва от МЗХ и на 7 декември съдът ще заседава в петчленен състав. Ако той потвърди решението на по-долната инстанция, това означава, че парите по договорите от тази мярка няма да дойдат от Европейския съюз, тъй като изпълнението им е незаконосъобразно.

Това обаче не значи, че земеделците ще останат необезпечени. Договорите вече ги има и се изпълняват. В края обаче средствата ще бъдат не от ЕС, а от българския бюджет и нашия джоб.

Ако мярката се спре и всички пари по нея трябва да бъдат извадени от държавата, това означава, че мярката трябва да се поднови, този път по регламент. За земеделците това е добра новина, тъй като ще имат още едни 237 млн. евро, за които да кандидатстват.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4157 |28.11.2017 Пациенти протестираха в София заради отказа за плащане на нови лекарства . 0| 4179 |27.11.2017 Кризисен щаб в посолството ни в Джакарта заради вулкана Агунг . 0| 4317 |27.11.2017 Първи катастрофи заради снега - тир се преобърна, а автобус се удари . 2| 6096 |26.11.2017 България трудно привлича работници дори от Украйна и Молдова заради ниските заплати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads