Реклама / Ads
0| 5312 |17.06.2013 НОВИНИ

Плащаме дневна цена на тока и през нощта

.
Хората с еднотарифни електромери продължават да плащат за консумирания от тях ток само по дневна цена дори и след смяната на уредите им с нови. За това алармираха абонати.
 

Практиката на енергийните компании е да настройват новия електромер според това как е работил предходният, въпреки че новите устройства имат техническата възможност за две тарифи. Активирането на нощната цена става само с изрична заявка за това от страна на титуляра. За ЧЕЗ и „Енерго-Про” цената на тази услуга е 23 лева, а при ЕВН е 7 лева.

Според общите условия на договорите за пренос на електрическа енергия начинът на мерене на консумираната електроенергия се определя от самия клиент в момента на неговото присъединяване към електроразпределителната мрежа. „Енерго-Про Мрежи” няма право да избира от името на своите клиенти и съответно да променя самостоятелно тарифни планове, обясниха от дружеството, което работи в Североизточна България.

Изборът на тарифност на мерене на енергията е не просто право, а привилегия на клиентите според Закона за енергетиката, заявиха още от дружеството. От ЧЕЗ казаха, че все още имат ограничен брой еднотарифни електромери, които предстои да подменят.

Ако клиентите поискат, ще им ги сменят незабавно. Всички нови, които са монтирани досега, са двутарифни. „Привилегията” абонатът сам да избира тарифността на електромера си обаче може да се окаже доста солена за потребителите, чиито уреди отчитат само дневна.

В момента крайната цената на киловат от 7 часа сутринта до 11 часа вечерта е около 19 стотинки, а нощната е 12 стотинки. Ако приемем, че едно домакинство има около 300 киловата потребление, което се счита за нормално, и плаща само по дневна тарифа, плаща сметка 57 лева. Обичайно обаче около 30% от потреблението е на нощна тарифа, което умножено по по-ниската цена, прави месечната сметка 50,70 лева, което означава спестяване от 7 лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5633 |04.06.2013 Цветанов и Борисов-през теста на правосъдието, за да останат на политическата сцена . 133| 5730 |31.05.2013 Затишие в цената на тока до 1-ви септември . 21| 6980 |27.05.2013 Евростат: В България цената на тока е непосилна за хората! . 14| 4951 |20.05.2013 Тренчев: Опитват да вкарат синдикатите в политически сценарий

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads