Реклама / Ads
25| 6041 |06.04.2012 НОВИНИ

Платили на Хохегер авансово 100%

.
Валери Димитров
В договора с австрийския лобист Петер Хохегер не са защитени достатъчно финансовите интереси на Министерския съвет, но в него не се съдържат данни за престъпления, установи одитът на Сметната палата.
 


Това е написано в заключенията на одитната институция, които бяха представени от председателя й Валери Димитров днес пред депутатите от анкетната комисия, която изяснява фактите по т.нар. лобистки скандал.

Според Сметната палата не са достатъчно защитени финансовите интереси на Министерския съвет, който е възложител на поръчката.

Одиторите са констатирали това, тъй като пълната сума за услугата е изплатена авансово на дружеството на Хохегер, а в същото време банковите гаранции покривали само 67% от плащанията. 50 на сто от парите са дадени още при подписването на договора, а 10 дни след това и остатъкът от сумата.

Стопроцентовото авансово плащане, с непълна банкова гаранция, е лоша практика, защото възложителят става зависим от изпълнителя, коментира Димитров.

По думите му 33 на сто би била загубата за българското правителство, ако австрийската фирма не си свърши работата. Той уточни още, че одитът дава становище по договора, но не и по изпълнението му.

Какво точно е извършено срещу преведената сума не е било обект на ревизията, поясни в отговор на въпрос от Венцислав Лаков от "Атака" председателят на палатата.

"Има протоколи за извършена работа, в които изпълнителят отчита какво е направил, но това не е било обект на одитната задача. Отчетът на изпълнителя е бил на немски и при проверката все още не е бил преведен", уточни Димитров.

Справката на Агенцията за обществени поръчки показва, че в регистъра й е публикувана информация за сключен договор в края на декември 2007 г. с фирмата на Хохегер в Австрия, но няма данни в какво качество участва той. За услугата е обявена открита процедура и са били подадени две оферти, но МС е декларирал, че изпълнителят няма да използва подизпълнители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6410 |30.03.2012 Комисията подхваща случая “Хохегер” . 19| 6494 |23.03.2012 "Хохегер" без право на подизпълнител . 53| 6133 |22.03.2012 13 депутати подхващат скандала “Хохегер” . 45| 12036 |15.03.2012 ГЕРБ в шах –човек на Цветанов забъркан в скандала “Хохегер”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads