Реклама / Ads
2| 4338 |11.04.2017 НОВИНИ

Плевнелиев атакува Радев заради вота в чужбина

.
Румен Радев и Росен Плевнелиев
Не отива на държавния глава по никакъв начин да ограничава избирателни права на български граждани. Това заяви днес във Варна президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.
 
Той допълни, че очаква „с огромно нетърпение” днешното изявление на държавния глава Румен Радев, който преди дни косвено призна, че стои зад предизвикалия скандал проект на законови промени, които на практика отменят гласуването в чужбина.

Президентът обяснява днес за ограничаването на изборните праваТова ще стане в официално обръщение към нацията в 17:00 ч.

Министерството на правосъдието оттегли текстовете и хвърли вината за тях на свой служител, който пък обяви, че проектозаконът на практика е написан на „Дондуков” 2 и Румен Радев е обяснил ограничението с риска партия ДОСТ да влезе в Народното събрание.

"Няма как да не споделя своето огромно притеснение от това какво ще чуем и какви ще са действията, които ще бъдат обявени днес", посочи Плевнелиев. Той допълни, че ако е вярно, че президентът на България иска да обяви идея за свикване на референдум от гледна точка избирателни права на български граждани и специално уседналостта, няма как да не бъде разтревожен.
Румен Радев пое отговорност за отмяната на вота в чужбинаПартиите говорели за "външно вмешателство" в изборите, но след вота загърбили темата

„За мен това означава, че българският държавен глава ще предложи инициатива, която с много голяма степен на вероятност ще доведе до ограничаване на избирателни и конституционни права на български граждани”, коментира Плевнелиев и допълни, че се надява това да не се случи. Според него има риск подобно ограничаване да се окаже в разрез с Конституцията.
Уволненият Любомир Талев: Страхливи политици ме използват за изкупителна жертваУседналостта за изборите била обяснена от Румен Радев като мярка срещу ДОСТ

„Досега Изборният кодекс винаги е променян в Народното събрание, там е дебатът, там са политическите партии и там е мястото”, каза Плевнелиев. Според него, никога досега български държавен глава не е изпадал в ситуация, в която да търси промени в изборното законодателство чрез други механизми, а не с механизмите на Народното събрание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4828 |11.04.2017 Президентът Радев ще направи обръщение към нацията . 13| 4868 |09.04.2017 Радев ще се обърне към нацията за гласуването в чужбина . 4| 4072 |08.04.2017 ГЕРБ иска Радев да ”озапти” кабинета си . 2| 4199 |08.04.2017 САЩ заплаши, че пак може да атакува Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads