Реклама / Ads
6| 4634 |01.06.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: България е в отличен диалог с Албания и Хърватия

.
Росен Плевнелиев
Отличният диалог, който България има с Албания и Хърватия в председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, създава устойчивост и възможност да бъдат надградени постигнатите резултати в регионалното партньорство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който проведе на „Дондуков“ 2 среща с президента на Република Албания Буяр Нишани, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Президентът Нишани участва днес в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Заедно с България, Албания и Хърватия формират т. нар. „Тройка“, включваща предходния, настоящия и следващия председателстващ на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

„Държавите от Югоизточна Европа могат да осъществят проектите в областта на регионалната енергийна инфраструктура само ако следват общи приоритети за повишаване на енергийната сигурност“, посочи Росен Плевнелиев. Държавният глава призова за общи действия за отстояване и затвърждаване на европейските ценности на Балканите и благодари на Буяр Нишани за неговата последователна и принципна позиция за реализацията на европейската перспектива на Албания.

„Албания остава посветена на своя европейски път и е решена да осъществи необходимите реформи за постигане на пълноправно членство в ЕС“, подчерта президентът Нишани. Той благодари на българския държавен глава за подкрепата на страната ни в този процес, както и за неговите усилия за изграждане и развитие на отношения на добросъседство и приятелство между всички държави в нашия регион.
По време на срещата държавните глави на България и Албания обсъдиха и перспективите за последващо задълбочаване на двустранното сътрудничество. Президентът Плевнелиев изрази готовността на страната ни да подкрепи Албания за развитие на нейния капацитет за управление на средствата от европейските фондове и подчерта необходимостта от по-тясно партньорство в енергетиката, енергийната ефективност и в сферата на информационните и комуникационните технологии.

Държавният глава Росен Плевнелиев връчи на своя албански колега президента Буяр Нишани орден „Стара планина“ първа степен за неговия принос за развитието на двустранните отношения. Президентът Нишани връчи на президента Плевнелиев „Орден на националния флаг“ за приноса на българския държавен глава за развитието на приятелските отношения между народите на България и Албания.
На "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев разговаря и с генералния секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Заниер. Двамата обмениха мнения по въпроси от регионалния и международния дневен ред, включително политическата ситуация в региона на Югоизточна Европа, както и в Източна Украйна. Президентът Росен Плевнелиев и Ламберто Заниер споделиха позицията за засилване на взаимодействието на евроатлантическите структури с регионалните формати за политически диалог, какъвто е Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа. Двамата дадоха висока оценка на постигнатото от Българското председателство на ПСЮИЕ, което приключва с юбилейната Среща на върха в София.
Според държавния глава, страните от Югоизточна Европа трябва да работят за повече интеграция и свързаност. Само по този начин регионът ще бъде по-устойчив на външни зависимости, посочи президентът Плевнелиев по време на разговора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4095 |01.06.2016 Захариева: Няма напрежение между България и ЕК по повод забавената проверка . 8| 4269 |01.06.2016 Борисов: Борбата в България не е да управляваш, а да си опозиция . 2| 4926 |01.06.2016 Премиерите на България и Румъния настояват за изграждането на новата газова връзка . 2| 4525 |01.06.2016 Екстази пак заля България и Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads