Реклама / Ads
20| 4860 |05.06.2014 НОВИНИ

Плевнелиев: България ще вдигне разходите си за отбрана

.
На срещата на върха на НАТО в Уелс през есента България трябва да препотвърди ангажимента си в рамките на алианса за достигане ниво на разходите за отбрана и сигурност от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това трябва да направят и другите страни от НАТО, коментира българският президент Росен Плевнелиев пред журналисти във Варшава.
 

Президентът обобщи темите от работните разговори на лидерите от Централна и Източна Европа и президента на САЩ Барак Обама, провели се вчера в полската столица, предаде прессекретариатът на българското президентство.

"Не може да се оправдаваме само с икономическата криза. Ние трябва да работим за своята сигурност, а това означава и инвестиции", категоричен беше Плевнелиев. Според него България трябва да бъде по-активна при реализацията на съвместни отбранителни проекти с партньорите от НАТО. Страната ни може да изпълнява съвместно с Румъния и Турция задачите по охрана на въздушното пространство в региона на Черно море. Съществуват и възможности за съвместно изпълнение на проекти по концепцията за интелигентна отбрана заедно с другите държави от НАТО в региона, посочи държавният глава.

"България не може да стои настрана от процеса на интеграция, който протича в момента", подчерта той и изтъкна примера на държавите от Вишеградската група и балтийските страни, които вече имат много добре работещи съвместни проекти и програми.

"Президентът Обама посочи много ясно, че Америка стои твърдо зад своя ангажимент към демократичните държави, членки на НАТО. Всяка една страна обаче трябва да направи необходимото, защото сигурността не се подарява, тя трябва да бъде изработена със съвместни, колективни усилия", каза още българският президент. Той изрази категоричното си мнение, че София трябва да се включи активно в обявената от Обама във вторник програма на стойност 1 млрд. долара в подкрепа на усилията за подобряване на сигурността и взаимодействието на страните от НАТО в Централна и Източна Европа, по която ще бъдат финансирани съвместни учения, и разширяване на отбранителните способности на страните от региона.

"Всички заедно оценяваме, че се намираме в един решителен момент за сигурността в Европа. Трябва да бъдем на нивото на очакванията, да имаме единен силен глас с надеждата, че Русия ще промени своята политика, за да може отново действията на всеки един в Европа да се базират върху ценностите на правовата държава и международния ред, а не върху правото на силния", коментира още Плевнелиев във Варшава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5111 |05.06.2014 Ройтерс:Избори и нова политическа нестабилност в България . 43| 4818 |03.06.2014 Президентът: България подкрепя идеята за Европейски енергиен съюз . 20| 4992 |03.06.2014 България и Австрия подкрепиха "Южен поток" . 3| 4816 |03.06.2014 Чирпанлиев: Бежанците са блокирани в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads