Реклама / Ads
110| 5571 |23.10.2011 НОВИНИ

Плевнелиев бие Калфин, отиват на балотаж

.
Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин
Няма избран президент на Република Бъргария на първия тур днес. Следващата неделя Росен Плевнелиев от ГЕРБ и Ивайло Калфин от БСП отново ще се изправят в директен двубой за поста на “Дондуков” 2.
 

 Народът обаче отново даде мощна подкрепа на управляващата партия ГЕРБ. Техният кандидат за президент на България Росен Плевнелиев печели първото място в надпреварата събирайки 48,8% от подкрепата на избирателите. Втори след него с  21,2 разлика остава човекът на БСП Ивайло Калфин. Той е мобилизирал  27,6% от имащите право да гласуват. Кунева е на трета позиция, с  15,10%, каквато беше и прогнозата на социалозите през цялата кампания.

 

На следващите позиция се нареждат претендентите на “Атака” -  3,60%, РЗС -  1,9%,  сините 2,5, ВМРО - 1,2.

 

Точно в 20 ч от ЦИК обявиха край на изборния ден.

 

В кметската надпревара за София победител  от днешния избор е Йорданка Фандъкова, която печели 51,9% от гласовете на софиянция и ще управлява столицата през следващите 4 години. Втори остава Кадиев, с голяма разлика, а трети е Прошко Прошков. За страната тенденцията е, че БСП губи големите градове и на много места даже не отива на балотаж. В Кърджали ГЕРБ прави сериозен пробив. ДПС нямат избран кмет, а на балотаж отиват Хасан Азис и Илия Илиев.

 Социолози вече коментират, че при тази конфигурация следващата неделя гласовете на Кунева и на ДПС ще се окажат изключително важни за да се определи новият президент. Шефът на предизборният щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов отказа да коментира на този етап победета на партията си в страната. Според него за сега имали само прогнози, но следващата неделя ще бъдат по-категорични. На този етап Плевнелиев биел убедително, а Цветанов очаква за втория тур за активират гражданите да ги подкрепят.

Ивайло Калфин пък разчете първите прогнозни резултати като идващ залез за ГЕРБ. Той направи тази оценка въз однова на факта, че сега за него са гласували с 300 хил. повече отколкото за левицата преди две години.

Лидерът на НДСВ Христина Христова пък коментира пред Фрогнюз, че е разочарована от избора на българите. Според нея независимо дали ще е Плевнелиев, или Калфин победител на втория тур - и двамата са леви.

Най-спорният кандидат за президент - Алексей Петров - Трактора, предложи политиците да поискат касиране на изборните резултати. Той отказа да коментира факта, че въпреки агресивната кампания, която направи, печели под 1% от гласовете - два пъти по-малко от  хиподила Светльо Витков. Трактора каза пред журналисти, че тези резултати не били представителни, а разрешените от Бойко Борисов.

Вместо реална оценка за ситуацията, в която се намира, Петров започна да поучава журналистите, че е учен, икономист и е направил най-добрите финансови сделки в страната. След време щели да ги учат в учебниците. Трактора обаче не можа да обясни какво точно го провали в сделката за "Дондуков" 2.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5034 |23.10.2011 И Плевнелиев даде своя вот . 31| 5843 |21.10.2011 Калфин тропал македонски хора; Плевнелиев обичал билков чай . 35| 5246 |21.10.2011 Волен - възходящ; вървял към балотаж . 28| 5422 |21.10.2011 Плевнелиев - 35 до 45%, Калфин - 27-33%, Кунева - 11-17%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads