Реклама / Ads
16| 11559 |25.01.2013 НОВИНИ

Плевнелиев благодари за доверието, но болната от рак Гергана продължава да гасне

.
Онкоболната Гергана е достигнала терминална фаза на заболяването си
Публикуваме второ отворено писмо на проф. Лъчезар Аврамов във връзка с болната от рак Гергана, която гасне на 29 години, отхвърлена от здравната система.
 

В отговор на Отвореното ми писмо до медиите и Президента на Република България, получих любезен отговор от Администрацията на Президента, в който ми благодарят за доверието към президентската институция и ме информират, че изложението ми е изпратено по компетентност в Министерството на здравеопазването.

Законът за здравето гарантира, че при нелечими заболявания с неблагоприятна прогноза, пациентът има право на палиативни медицински грижи, при условия определени с наредба на министъра. Такава наредба не съществува, по вина на Министерството на здравеопазването.

При изчерпване на възможностите на стандартното лечение, болният трябва да бъде насочен за палиативни грижи по клинична пътека № 297, но болница работеща по нея не съществува, по вина на Министерството на здравеопазването.

За елементарни, но животоспасяващи действия, като кръвопреливане на терминално болен, възможност не съществува, по вина на Министерството на здравеопазването.

Регулация на алтернативни, но напълно научно доказани методи за лечение, които помагат на милиони болни в нормалните държави не съществува, по вина на Министерството на здравеопазването.
Правила за „състрадателно лечение”, което е уредено с европейски Регламент № 726 през 2004 г. не съществуват, по вина на Министерството на здравеопазването.

По мнение на Националния омбудсман, принципът - болният човек свободно да избира лечението си е грубо потъпкан, по вина на Министерството на здравеопазването.

По свидетелство на Центъра за защита правата в здравеопазването, съществува хроничен проблем с доставките на химиопрепарати, поради което силно се влошава качеството на лечението и се налага болните да си купуват сами в чужбина, по вина на Министерството на здравеопазването.

По свидетелство на д-р Николай Йорданов, ръководител на единственото в България отделение за палиативни грижи, има огромен проблем с опиатите, по вина на Министерството на здравеопазването.

„Оставена на Господ”, журналистката Майя Кривошиева умира в адски мъки, без обезболяващи и търси цианкалий за да им сложи край, по вина на Министерството на здравеопазването.

На 25 декември 2012 г. информирахме здравната администрация, че съществува възможност Гергана да бъде лекувана, ако Министерството на здравеопазването изпълни законовото си задължение да осигури стабилизация на състоянието й чрез елементарни мерки, преди всичко – кръвопреливане. Вероятността тя да получи подобрение е значителна, защото такива са резултатите от интегративното лечение – доказани от собствената ни практика, публикувани и признати в световната научна медицинска литература.

В отговор, Изпълнителна агенция „Медицински одит” и СРЗИ ни съобщиха, че гореописаната нормативна база не позволява Гергана да бъде лекувана и е много по-важно да се спазва гореописаната нормативна база, отколкото Гергана да бъде лекувана!

Половин година по-рано, на 19 юни 2012 г., в обстойно писмо, обърнахме внимание на министър Десислава Атанасова, че съществуват проблеми в гореописаната нормативна база, свързани с палиативното лечение, алтернативното лечение, интегративното лечение, които засягат живота на много болни. Предложихме конкретни правни формулировки за усъвършенстването й.

В отговор, зам. министър Вичев ни информира, че всичко в здравната система съответства на европейските стандарти, че специализираната извънболнична помощ представлява „гаражни услуги” и че действително тежко болните не могат да получат „състрадателно лечение” по смисъла на европейското законодателство, защото в българската нормативна база не е въведена възможност за „състрадателно лечение”!

Вместо да бъде помогнато, Гергана да получи избраното от нея лечение, с личното съдействие на министър Десислава Атанасова тя беше лишена от тази свобода. Добре известна е сентенцията, че проблемът съществува, докато човекът съществува.

Господин Президент,
В този момент, в България, около 17 000 души умират от рак, с направление за палиативни грижи – направление за адски мъки към небитието – уредено от Министерството на здравеопазването. Намирам за твърде оригинална идеята,  поставените от мен въпроси, свързани с този мрачен факт, да бъдат изпратени за становище по компетентност в Министерството на здравеопазването.

Призовавам Ви да реализирате декларираната си загриженост към проблемите на онкоболните, като организирате обществена дискусия и стимулирате европейското решение на този остър обществен проблем и доверието в президентската институция.



24 януари 2013 г.                                                   проф. Лъчезар Аврамов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5352 |22.01.2013 Плевнелиев ще попива опит от предшествениците . 73| 4855 |21.01.2013 Плевнелиев: Нападението срещу Доган е посегателство срещу демокрацията . 4| 5019 |11.01.2013 Приеха ветото на Плевнелиев за гражданството на инвеститорите . 22| 7836 |10.01.2013 Прессекретарят на Плевнелиев е наказан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads