Реклама / Ads
2| 4334 |30.06.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: В Черно море има триумфална арка на нестабилност

.
Росен Плевнелиев и Петро Порошенко
Не само кризата в Украйна генерира заплахи в Черноморския регион. Вижте какво се случва в Грузия. В зоната Черно море виждаме триумфална арка на нестабилност. Трябва да си даваме сметка, че балансът там е тотално разрушен. Такъв няма. Зависи от всички нас да търсим гаранции. Свидетели сме и на брутална агресия и окупация. Единственото решение е колективно.
 
Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция след срещата му с украинския държавен глава Петро Порошенско.

„Повече от 300 000 българи наричат Украйна свой дом. Украйна заема важна част в приоритета на външната ни политика. Надявам се, че възможно най-скоро украинските граждани ще пътуват безвизово до всички европейски страни. Ще си сътрудничим заедно и в космоса. Отбелязвам положитлната динамика и двустранния диалог с Украйна. Подкрепяме суверена и цялостта на Украйна“, подчерта Плевнелиев.

Той бе категоричен, че България не признава резултатите от референдумите от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск, както и анекса на Крим от Руската Федереация. „За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа. ЕС е проект за мир и човешко и икономическо развитие на нациите. Поздравявам президента за дълбоката конституционна реформа. Ние също направихме своята и в парламента дебатираме по силно антикорупционно законодателство и тотална реформа в съдебната власт“, заяви още Плевнелиев.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Украйна иска силна и обединена Европа, която ще бъде солидарна със страната му. Той коментира, че не е сред политиците, които смятат, че Брекзит е разрушително явление. Брекзит е хвърлена ръкавица на ЕС, каза Порошенко и изрази убеденост, че след Брекзит ЕС ще стане по-мобилизиран и по-силен, и ще намери достоен отговор на тезите на популистите. Той отбеляза важността да бъдат преодолени настроенията, свързани с евроскептицизма, защото Европа може да бъде силна, само когато е обединена. Порошенко посочи, че нищо не заплашва европейските стремежи на Украйна и допълни, че много важен момент в посоката към ЕС Украйна вече е преминала и никакви брекзити няма да я спрат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4477 |27.06.2016 Плевнелиев: Разводът трябва да стане по демократичен начин . 5| 5029 |27.06.2016 Нинова в Москва: Против сме флотилия в Ч. море, искаме отмяна на санкциите . 0| 4853 |27.06.2016 Нови тапи по пътя към морето . 26| 4497 |24.06.2016 Митов се обърна: Русия струпва въоръжение на черноморския бряг, трябва да се защитим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads