Реклама / Ads
29| 5023 |01.01.2014 НОВИНИ

Плевнелиев за ЧНГ: Изпитанията се преодоляват с обединение и любов

.
В тази вечер, в която сме заедно с най-скъпите си хора, пожелавам на всички национална сплотеност и солидарност такава, каквато имаме и пазим в семействата си. Да не позволяваме различията да се превръщат в бариери, а трудностите да ни разделят. Във всяко семейство изпитанията се преодоляват с обединение, с взаимна подкрепа и любов.
 

Така е и в обществото, необходимо е взаимно уважение, хуманизъм, вяра в доброто, в националния идеал и в общочовешките ценности. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в новогодишното си обръщение към българската нация по повод настъпването на Новата 2014 година. „Трябва да си даваме сметка и къде сбъркахме, но и какво постигнахме в годините на прехода. Вече не сме изолирани зад „Желязната завеса“ – напротив, никога не сме били по-свободни. Принадлежим към най-прогресивната общност от държави – Европейския съюз. Тази промяна не бе осъществена толкова от политическия елит, колкото от хората, които се обединиха за свобода, демокрация и европейско развитие.

Изпълнихме заръката на Левски, Ботев и плеяда български патриоти да бъдем член на достойното семейство на европейските народи. Но все още не сме изпълнили техния завет за „чиста и свята Република“. Не е вярно, че българите нямаме цел. Възрожденците и будителите отдавна зададоха посоката и целта. В това народът е обединен като един! Апостолът даде идеала и решението, когато написа: "да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили". През изминалата година гражданите отново ни припомниха какво означава това – свобода, демокрация и европейско развитие, морал в обществено–политическия живот, справедлива държава с работещи за хората институции и социалноотговорна икономика. Нека не допуснем никой да ни отклони от завета на будителите и да постави под въпрос смисъла и пътя, по който вървим. Зависи от всеки един от нас”, каза президентът.

Българската нация винаги е била способна на актове на гражданска доблест, които ни дават заслужена гордост и авторитет. Днес, когато родината ни трябва да предложи закрила на хора, бягащи от ужаса на войната, нека отново покажем съпричастност и помогнем на изпадналите в беда. За да бъдем такива, каквито винаги сме били: „скромен, но смел народ, дал несравним пример за кураж и човечност“. За да чуят и децата ни някой ден, така както аз чух от наследниците на спасените български евреи: „Благодаря ви, че ни има!“, заяви държавният глава в словото си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6747 |28.12.2013 Плевнелиев атакува пистите край Банско 4 часа . 10| 5380 |28.12.2013 Плевнелиев отмаря във вилата си в Баня . 11| 5246 |22.12.2013 Плевнелиев: Великобритания да се пази от изолация . 34| 4953 |21.12.2013 Плевнелиев: Правителството е загубило моето доверие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads