Реклама / Ads
71| 5359 |04.11.2013 НОВИНИ

Плевнелиев: От февруарските протести се опитвам да чуя хората

.
Президентът Росен Плевнелиев Източник: Булфото
Големият проблем в страната е ниското доверие в институциите. Справедливата система на правораздаване е в основата на държавността. От нейната ефективност зависи реализацията на всички национални приоритети, както и доверието на обществото в институциите.
 

Това каза президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония, с която бе отбелязан стогодишният юбилей на Върховния административен съд.

Държавният глава подчерта, че да бъдеш съдия означава да отстояваш високи идеали и да защитаваш общочовешки ценности – правата на личността, нейното достойнство и сигурност.

"Съдийското призвание изисква изключителни качества и висок морал, познания не само за буквата, но и за духа на закона и човеколюбие", обърна се президентът към магистратите. Както съдиите, така и съдебните служители всеки ден носят своята отговорност с прецизност и професионализъм, съзнавайки, че в ръцете си държат не просто папки, а съдбите на граждани и юридически лица, отбеляза още президентът.

"Живеем в трудни дни и не можем да останем безучастни към ситуацията, в която се намира държавата ни", заяви още държавният глава. Той подчерта, че днес България разчита на своите магистрати за повишаване на доверието на обществото в правораздаването. "Сред основните ни приоритети като нация трябва да бъде справедливостта за гражданите чрез ефективна и независима съдебна система", категоричен бе президентът.

В отговор на журналистически въпрос за проектобюджета за 2014 г. президентът коментира, че с предвидените към момента средства, НРС и НСО очевидно ще имат през следващата година много сериозни проблеми в изпълнението на функциите си.

Президентът припомни, че е провел редица срещи с ръководствата на службите за сигурност и е запознал представителите на изпълнителната власт с представените пред него разчети за бюджетите на службите в сектор „Сигурност".

"Предстои да се срещна с министрите на отбраната и на външните работи и една от темите за разговор е позицията на двете министерства по отношение на Бюджет 2014 г.", каза още Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на президентството.

"От февруарските протести, досега, правя само едно нещо – когато има протестиращи граждани се опитвам да чуя какво казват хората", посочи още президентът. Държавният глава посочи, че когато гражданите отправят смислени послания, те трябва да бъдат предоставени на вниманието на компетентните институции, които следва да пристъпят към решаването на поставените от обществото въпроси.

"Големият проблем е в ниското доверие към институциите. За да се повиши това доверие и хората да припознаят страната си като ефективна демократична държава, всички трябва да обърнем внимание гражданското общество", каза още президентът Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 6512 |02.11.2013 Петьо Блъсков: Протестиращите да стиснат парламента за гушата! . 43| 5247 |02.11.2013 Плевнелиев: Студентите са новите будители на България . 76| 6969 |01.11.2013 Протестиращи обсадиха БНТ заради министър Стойнев . 85| 5763 |01.11.2013 Контрапротестиращ: Правителството на доц. Орешарски върши работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads