Реклама / Ads
29| 5849 |30.01.2012 НОВИНИ

Плевнелиев: Германия ще ни отведе в една по-силна Европа

.
Росен Плевнелиев
България подкрепя идеята Германия да поеме водещата роля в Европа, както и идеята за по-твърд курс към икономии в европейски мащаб. Това е позицията на българския президентът Росен Плевнелиев, изразена пред "Файненшъл таймс - Дойчланд", цитирана от БНР.
 

 

“Аз съм сто процента убеден, че Германия ще ни отведе към една по-силна Европа”, казва още президентът.

 

Според него вижданията на канцлера Ангела Меркел за стабилност трябва да се превърнат в най-висок приоритет за цяла Европа. При това икономиите не трябва да възпрепятстват растежа. Това означава, че обществените средства трябва да се използват за инвестиции, а не за други цели.

 

Бъдещото поколение също трябва да може да финансира своите приоритети... Меркел може да разчита на държавите-членки на ЕС от Източна Европа. В Южна Европа много политици и граждани намират изискванията за икономии за твърде тежки, казва Плевнелиев и подчертава: “От времето на Конрад Аденауер Германия има исторически ангажимент към европейското единство”.

 

Плевнелиев смята, че България може да послужи за пример на обхванатата от криза Гърция. Той мисли, че е възможно радикално намаляване на задълженията на тази страна.

 

Преди десет години общата задлъжнялост на България бе достигнала 100 процента от БВП, днес задълженията на страната са 16% от БВП, припомня Плевнелиев. В края на 90-те години на миналия век общата задлъжнялост на Гърция също е била малко над 100 процента от БВП, но днес вече е достигнала 170% от брутния й вътрешен продукт, казва още държавният глава на България.

 

"Файненшъл таймс - Дойчланд" пояснява, че БВП на глава от населението в Гърция е почти два и половина пъти по-висок в сравнение със съседната й България, която влезе в ЕС през 2007 г. Двете държави са сравними като население - България - 7,5 млн., Гърция - 11 млн.

 

"В нашата страна драматично бързо и много беше приватизирано. В Гърция трябва в кратък срок да бъдат съкратени 100 000 работни места. У нас не само, че бяха съкратени 100 000 работни места в строителния бранш, но също така и 15 000 в обществения сектор", заявява още Росен Плевнелиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5035 |22.01.2012 Росен Плевнелиев: Нашият глас ще се чува в Европа . 40| 5502 |19.12.2011 Р. Плевнелиев: България е малка, но е пример за стабилност! . 64| 6136 |11.12.2011 Р. Плевнелиев: След голямото преяждане идва голямата диета! . 5| 5063 |07.12.2011 Германия ни пуска на трудовия пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads