Реклама / Ads
8| 5047 |30.09.2015 НОВИНИ

Плевнелиев хвали Бокова пред света

.
Росен Плевнелиев
България е готова да излъчи силна кандидатура за генерален секретар на ООН, обяви президентът Росен Плевнелиев от трибуната на Световната организация. По думите му е време постът на да бъде поверен на жена от Източна Европа.
 

Президентът похвали Ирина Бокова и Николай Младенов за усилията им за решаването на проблемите в Близкия изток като високопоставени представители в ООН.

 

150 държавни лидери са в Ню Йорк, за да начертаят хоризонта за стабилно развитие на човечеството и да сложат край на неравенството, бедността и глада в момент, когато светът е раздиран от безпрецедентен брой конфликти.

Плевнелиев: ЕС е в опасност заради бежанската кризаСтраната ни подкрепя искането на Турция за буферна зона на сирийска територия

 

Държавният ни глава постави силен акцент върху битката с екстремизма и решаването на причините породили бежанската вълна от Сирия и Ирак, информира Габриела Наплатанова.

 

"Не трябва да чакаме кризите да бъдат показани по телевизията, за да бъдем активни. Крайно време е да действаме заедно и да се борим с причините, а не с последиците. Мирът не е просто липса на война. Мирът е права на човека. Мирът е върховенство на закона. Мирът са правилата, които важат за всички, както за глобалните, така и за регионалните сили. Всяка криза може да бъде проследена до началната ѝ фаза, когато някой е нарушил закона и правата на човека", заяви Плевнелиев.

 

Броят на бежанците от Сирия, например, може да бъде сравнен само със ситуацията по време на Втората световна война.

Войната в Сирия трябва да спре незабавно, подчерта Плевнелиев Според президента ООН е мястото, на което това трябва да се реши

 

"Докато конфликтът в Сирия продължава, бежанската криза няма да премине. Усилията на цялата международна общност трябва да бъдат насочени към прекратяване на враждебността в зоните на конфликт, към подкрепа за изграждането на институции, утвърждаване на върховенството на закона и защита правата на човека. В този смисъл ролята на съседните страни също е от голямо значение", каза още той.

 

ООН е най-добрата платформа за управление и координиране на международните усилия, уверен е президентът.

 

Според него трябва да се намери адекватен подход да се разграничат хората в нужда от тези, които търсят само по-добър живот.

 

Изправен пред безпрецедентен миграционен поток, Европейският съюз трябва да демонстрира солидарност и отговорност, а европейското семейство да остане сплотено – това е позицията на България.

Плевнелиев призова за международна борба с бедността и конфликтите"Дневен ред 2030 за устойчиво развитие" е първият глобален документ, който поставя индивида на първо място

 

"Европа напоследък се стреми към изработване на механизъм за солидарност, който да позволи справедливо пренасочване и презаселване на бежанци между всички държави членки на Европейския съюз. Длъжни сме да намерим адекватен начин за разграничаване на хората в нужда от тези, търсещи по-добър живот. Миграционната криза е причина за загриженост и от гледна точка на сигурността. Освен страха от инфилтриране на екстремисти на европейска земя, тя за пореден път поставя въпроса за незаконния трафик на хора, което изисква незабавно внимание и съгласувани действия", каза президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5364 |30.09.2015 Лукарски хвали панаира в Пловдив, изложители му се смеят . 10| 4438 |27.09.2015 Плевнелиев пред ООН: Да се работи за изкореняване на бедността . 6| 4863 |27.09.2015 Плевнелиев: Трябва да има програма за интеграция на бежанците . 5| 4211 |27.09.2015 Плевнелиев се среща с генералния секретар на ООН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads