Реклама / Ads
35| 6819 |19.04.2012 НОВИНИ

Плевнелиев иска дебат за стратегическите приоритети

.
Росен Плевнелиев
Държавният глава даде срок до юли 2012 г. да е готова стратегията „България 2020”, и припомни, че Германия готви вече стратегия „2030”, а САЩ и Китай – дори „2050”.
 

Българският президент Росен Плевнелиев стартира работата на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към президентската институция, съобщи БНР. С това той даде начало на широките дебати за националите приоритети на страната до 2020 г. във формат „Съвет към Президента”. Целта е институцията, оглавявана от единствения избран пряко от народа висш държавен пост, да бъде гарант, че те няма да се подменят, ако са плод на консенсус и по думите му от тях няма да се прави и крачка встрани. Държавният глава даде срок до юли 2012 г. да е готова стратегията „България 2020”, и припомни, че Германия готви вече стратегия „2030”, а САЩ и Китай – дори „2050”. До средата на лятото трябва да са уточнени и конкретните източници на финансиране, а Президентството ще изготви точни показатели, за да следи напредъка, посочи още Росен Плевнелиев.


2012 е най-важната година от гледна точка на планирането на развитието на България до 2020 г. – обобщи във встъпителното си слово пред Съвета той. – През 2012 г. трябва да се отнесем по възможно най-отговорния начин към Националната програма за развитие „България 2020”, защото каквото планираме през 2012 г., ще изпълним до 2020 г. Президентството ще гарантира, че няма да се подменят националните приоритети, когато се обединим около тях. Президентството ще гарантира, че правителство след правителство, година подир година, ще постигаме напредък. Трябва да е ясно едно – не може да има успех нито на регионално, нито на държавно ниво, ако няма концепция. Няма да постигнем успех, ако се фокусираме само върху едни милиарди, които трябва да бъдат похарчени.

Съветът за развитие на регионите ще търси консенсус по шест ключови
направления: транспортна инфраструктура; техническа инфраструктура във водния сектор; електронното управление; енергийна ефективност и жилищна политика; създаване на предпоставки за балансирано градско развитие и иновации; конкурентоспособност на малките и средни предприятия. Те ще се финансират от Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие за следващия програмен период 2014-20 г. Росен Плевнелиев отново открои енергийната ефективност като важна тема:

Дълбока заблуда е, че една атомна електроцентрала, която ще струва десет милиарда евро и, бих казал, ще налее пари за висока технологичност на други държави, ще реши като цяло проблема с технологичното изоставане на българската индустрия. Той ще се реши с една мащабна национална програма за енергийна ефективност, както в жилищния сектор, така и в индустрията. Защото когато купувате енергийно ефективни машини, вие технологично оборудвате предприятията си с нови машини – ефективни, конкурентоспособни. Нещо, което голяма част от европейските държави направиха с механизмите на еврофондовете в последните двадесет години. Убеден съм, че Националната програма за енергийна ефективност ще доведе до технологичен скок на българската индустрия и това трябва да бъде във фокуса на вниманието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5686 |18.04.2012 7.5 г. затвор за шефа на “Софийски имоти” иска обвинението . 30| 9041 |17.04.2012 Пенсионери поискаха участие във властта . 15| 7208 |14.04.2012 Австрийци искали да осиновят кучетата-убийци на професора . 20| 5912 |12.04.2012 Би Ти Ви иска развод с Магърдич, плаши го със съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads