Реклама / Ads
33| 6050 |08.09.2012 НОВИНИ

Плевнелиев към Скопие: Никакви компромиси с историята ни!

.
Росен Плевнелиев
Да се противопоставяме на разделението, това призова българският държавен глава в нарочно писмо до македонския си колега по случай Деня на независимостта на Република Македония.
 

 „Република България и Република Македония са суверенни държави, чието настояще и чието бъдеще са неразривно свързани. Наше общо задължение е да укрепваме добросъседските отношения, да търсим съгласие, да се противопоставяме на разделението и най-вече – да работим за благоденствието на нашите общества”, пише президентът Росен Плевнелиев в писмо до своя македонски колега Георге Иванов, съобщават от прессекретариата на държавния глава. 

Росен Плевнелиев приветства изявлението на Иванов в Брюксел преди дни, когато той призова споровете около общата история с България да бъдат оставени на историците. България няма да прави компромис с историята и няма да допусне подмяна на историческите факти, е позицията на българския президент. 

„Историята трябва да бъде оставена на историците, а отговорността на политиците е да работят за бъдещето чрез реализацията на общи проекти. Затова аз също като Вас вярвам, че Европейският съюз е обединителна идея и приветствам изявлението Ви, че трябва да оставим историята на историците. Именно това – да направим невъзможно разделенията, свързани с миналото, да опорочат общото ни бъдеще – е в основата на европейската идея”, пише още Плевнелиев в своето писмо.
 

Идеологизацията на историята и използването й за политически цели, не е помогнало никому на Балканите, смята българският държавен глава. Бъдещето на двете държави в обединена Европа трябва да даде сила и увереност, че България и Македония могат да честват заедно исторически събития и да почитат личностите от миналото, каквато е и препоръката на Европейския парламент от 14 март 2012 година. Така бихме допринесли за по-доброто разбиране на историята, за подобряване на добросъседските ни връзки и за поощряване на положителното отношение на младите хора към съседните страни. Само с делата си можем да докажем, че сме европейци и споделяме общи ценности. Надявам се, че политиците в Република Македония ще изпълнят със съдържание Вашата позиция. Нека да работим заедно за стабилността и благоденствието на нашите две страни, като превърнем политическите декларации в реални действия. България е готова да подкрепи всяка инициатива в тази посока, обръща се Плевнелиев към Георге Иванов и го поздравлява по случай Деня на независимостта на Република Македония на 8 септември.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5460 |07.09.2012 Росен Плевнелиев: Действаме здраво! . 23| 5566 |28.08.2012 Плевнелиев в Синагогата: България и Израел са стратегически партньори . 15| 6621 |21.08.2012 Разузнаването - от ръцете на Плевнелиев в Бойковите . 13| 7337 |19.08.2012 Росен Плевнелиев поздрави за Рамазан Байрам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads