Реклама / Ads
36| 6499 |25.02.2013 НОВИНИ

Плевнелиев клони към програмен кабинет

.
Кабинетът на спасението, който трябва да овладее протестите, няма да е служебен, а експертен.
 

За това ще уговаря днес лидерите на парламентарните партии президентът Росен Плевнелиев, пише "Стандарт".

Вчера разбунтувалите се софиянци връчиха на държавния глава своите искания към властта. Бой по монополите и работещ парламент, а не спешни избори, настоява улицата. Ако това не се случи, митингът ще щурмува "Дондуков" 2. Досега Плевнелиев и партиите обсъждаха вариант за служебен кабинет, но това вече няма да удържи разрастващия се бунт, който вчера напълни площадите на 40 града.

По конституция след оставката на кабинета "Борисов" Плевнелиев трябва да предложи на три партии възможността да излъчат редовно правителство. Първите две са най-големите - ГЕРБ и БСП, третата е по избор на държавния глава. Той вече каза, че последният мандат ще е за ДПС. Но ако големите партии приемат съставянето на програмен кабинет, мандатът може да е за компромисна партия. Като РЗС, например.

Неслучайно Яне Янев единствен заяви, че е готов да приеме мандат, и дори обяви, че е събрал подписи, за да възстанови парламентарната си група, обясняваха вчера експерти.

Днес Плевнелиев вика ГЕРБ, за да им връчи мандат. Управляващите заявиха, че ще го върнат веднага. Президентът обаче първо на тях, а после и на другите партии ще предложи програмното правителство, независимо с чий мандат, в което да влязат политически независими експерти и специалисти. Те са почти избрани и могат да съставят не само служебен кабинет под егидата на президента, но и редовен - с политически мандат, научи още "Стандарт".

Ако финансистите и другите специалисти се съгласят на такава стъпка, те ще настояват да са политически независими от партията, под чиито мандат се състави кабинетът. За премиер от дни се спряга финансистът Андрей Делчев, като в усилията си да овладее политическата и икономическа криза той ще бъде подпомаган от Саша Безуханова.

Програмно правителство с необвързани експерти и едновременно работещ парламент към момента е най-добрият и дори единствен вариант за овладяване на кризата, категорични са на "Дондуков" 2.

Най-обсъждана за служебен премиер e Екатерина Захариева, която бе зам.-министър на регионалното развитие при Плевнелиев, а сега е главен секретар на президента, пише "24 часа".

Тя е магистър по право. За финансов министър сериозно било обсъждано името на подуправителя на БНБ Калин Христов, който преди дни отрече. Според слуховете Плевнелиев е сондирал мнения и за банкера Светослав Божилов, който преди време бе в управителния съвет на фондация “Отворено общество - България”, а по-късно бе съакционер на СИБАНК.

Росен Плевнелиев е събрал около 20 души от своята администрация в събота, за да обсъдят политическата криза и предстоящите действия на президента, научи "24 часа" вчера.

Именно на тази среща е било решено да се свика Констултативният съвет по национална сигурност във вторник. На него лидерите на парламентарно представените политически партии ще дискутират по темата "Рискове и заплахи за сигурността в страната, произтичащи от политическата и социалната криза".

Плевнелиев бил бесен и от факта, че премиерът в оставка Бойко Борисов няколко пъти не му вдигал телефона Вместо него Цветанов звънял на държавния глава, за да съгласуват бъдещите му действия. В събота лидерът на БСП Сергей Станишев звъннал на държавния глава, за да го предупреди, че на "Позитано" 20 получавали множество сигнали, че хората в страната масово изкупуват боксове, бухалки и бомбички.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 8875 |24.02.2013 Гамизов: Президентството беше подарък за Плевнелиев . 34| 6418 |23.02.2013 Гамизов: Плевнелиев е продукт на Шулева . 59| 11047 |22.02.2013 Социолог твърди: Плевнелиев ще бъде свален, ако... . 38| 5275 |19.02.2013 Плевнелиев: Отвъд лозунгите и призивите, да чуем реалните аргументи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads