Реклама / Ads
55| 5891 |11.11.2013 НОВИНИ

Плевнелиев: Мястото на ДС и досиетата е в Държавния архив

.
Източник: Булфото
През изминалите 24 години постигнахме много, но и много не можахме да реализираме като общество. Политическите промени донесоха демократична политическа система, в основата на която стои Конституцията. Във времена на кризи, не веднъж тя гарантира принципите на властите, но и на гражданите.
 

Това каза президентът Росен Плевнелиев, след срещата с президенти и председатели на Народното събрание от времето на прехода, предаде „Фокус“. Само Петър Стоянов обаче от президентите от началото на прехода до днес, присъства на срещата.

През 90-те години, българското общество се обедини около важните приоритети и идеята за обединена Европа. Успехът доказа, че когато има единение на интересите и ясна цел, която се следва от политиците, тя се постига, обясни той.

Голямо постижение за консолидацията на нашата демокрация изигра запазването на етнически мир. За пореден път в историята си, българският народ показа своята толерантност, посочи президентът.

Най-голямото предизвикателство пред всички нас е как да бъде преодоляно усещането от липса на справедливост. Институциите трябва да бъдат ефективни и прозрачни, каза още президентът Плевнелиев.

Призовавам всички политически сили да загърбят различията си, каза още президентът Росен Плевнелиев. „Ниският жизнен стандарт, безработицата, демографската криза, продължават да бъдат най-тежките проблеми пред обществото. Не успяхме да изградим възможности и среда, които да накарат младите хора да не напускат Родината, а да останат в България и да развиват своя потенциал тук.

Пазарната икономика и съдебната система трябва да се подобрят, образованието и здравеопазването се нуждаят от дълбока реформа. Далеч сме от истинската медийна свобода, която е ключова за демокрацията. Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси”, каза президентът.

"Все още не сме се справили със сенките от миналото и не сме изпратили Държавна сигурност и досиетата в Държавния архив, където отдавна им е мястото”, каза още Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5262 |07.11.2013 Плевнелиев: Шпицкоманди и омраза не е нашата България . 21| 6863 |06.11.2013 Станишев дава рамо на Шулц за мястото на Барозу . 38| 5309 |05.11.2013 Плевнелиев: Протестът на студентите е знак за промяна . 71| 5383 |04.11.2013 Плевнелиев: От февруарските протести се опитвам да чуя хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads