Реклама / Ads
0| 4489 |13.04.2016 НОВИНИ

Плевнелиев награди посланика на Китай с орден „Стара планина”

.
Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ I степен извънредния и пълномощен посланик на Китайската народна република у нас Уей Дзинхуа.
 

Дипломатът бе отличен от държавния глава за заслуги в развитието на българо-китайските отношения, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В рамките на своя мандат посланик Уей работи за укрепването на традиционните отношения на взаимно уважение и доверие между двете страни. Двустранните контакти по линия на търговско-икономическото сътрудничество бележат позитивно развитие, отбеляза държавният глава по време на церемонията по награждаването в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. „Високо ценим факта, че моето държавно посещение в Китайската народна република през януари 2014 г. бе подготвено в изключително кратък срок и бе първата визита на най-високо държавно равнище за годината.

 

Вниманието, с което бе приета българската делегация и ангажираността на всички основни министри, са доказателството за значението, което китайското правителство и лично президентът Си Дзинпин придават на сътрудничеството с България“, заяви президентът Плевнелиев. Като основен резултат от посещението държавният глава определи издигането на двустранните отношения на равнище всестранно приятелско партньорство и сътрудничество. Доказателство за това са гостуванията и на множество делегации от китайска страна у нас. Росен Плевнелиев припомни, че през 2014 г. бе подписан и меморандум за побратимяване между София и Шанхай, а през ноември 2015 г. двете страни подписаха меморандум за съвместно насърчаване на „Икономическият пояс на Пътя на коприната“ и „Морският път на коприната на ХХI век“, който постави начало на нов етап на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Държавният глава благодари на посланик Уей Дзинхуа за оказаното съдействие седалището на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство и Вторият министерски форум на културата да бъдат установени в България.

 

С подкрепата на посланик Уей бяха продължени добрите традиции в обучението по китайски език у нас и бяха засилени връзките между образователните институции в двете страни. Китайското правителство отпусна също така допълнителни стипендии за български студенти за обучение в китайски университети. От своя страна посланик Уей Дзинхуа изрази благодарност за високото отличие. „Орден „Стара планина“ I степен е не само чест, но и отговорност и дълг. Това е признание за работата на целия екип на посолството на Китай в България“, посочи дипломатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5071 |10.04.2016 Ганчев: Плевнелиев е момченце, което Борисов пощипва по бузката и го удря по тумбата . 0| 4189 |06.04.2016 Румъния отзовава посланика си от София и още 13 негови колеги . 0| 4235 |05.04.2016 Плевнелиев свиква консултативен съвет за киберсигурността . 37| 5300 |20.03.2016 За Първанов по вредни от Ненчев и Плевнелиев няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads