Реклама / Ads

80| 5993 |29.05.2012

Плевнелиев: Да направим грижата за личността в национална кауза

.
Росен Плевнелиев
На дневен ред е изграждането на качествен човешки капитал, а изграждането на личности е необходимо да стане национална кауза. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на първото заседание на новосъздадения Съвет за образование и наука към президентството, тема на което е “България 2020 и националните приоритети в образованието и науката".

 

Държавният глава подчерта, че България трябва да развива човешкото знание и иновациите, да засили позициите си по пътя на високите технологии и индустрията с висока добавена стойност чрез подготовка на млади, добре образовани кадри.

 

Той отбеляза и някои неблагоприятни тенденции за страната ни. Младите хора у нас най-късно излизат на пазара на труда в Европа – на 22 години, докато в Европа възрастта е 20 години. Причината Росен Плевнелиев вижда в липсата на достатъчно практически опит в младите. Друга неблагоприятна тенденция е, че делът на предприемачите е много нисък в България на възраст между 15 и 24 години, чувствително по-нисък от средния за Европа. За сравнение в Румъния този процент е 11,3. Нисък е броят и на самонаетите хора в България – 5,7%, докато в съседна Румъния е 11,4%.

 

Президентът говори и за т.нар. триъгълник на знанието – държава, бизнес, наука. Той подчерта, че държавата трябва да играе своята активна роля в този процес и припомни, че инвестициите в човешкото знание са доказано най-печелившите. Държавният глава говори за необходимостта от усъвършенстване на уменията на учителите и преподавателите, за осъвременяването на учебниците, за подобряването на системата за оценяване в сферата на образованието и други.

 

Плевнелиев отново акцентира на това, че ключовият момент за нас е да намерим най-добрите възможности за сътрудничество между държавата, изследователските центрове, университетите и бизнеса, като търсим в стратегията България 2020 нови стратегически решения.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Плевнелиев: Със "София тех парк" ще надскочим дребнотемието 38| 5378 |18.05.2012 . Плевнелиев: Отивам в Рибново, защото съм амбициозен президент 45| 8271 |04.05.2012 . Плевнелиев: Време е да погледнем отвъд магистралите 47| 5141 |03.05.2012 . Борисов: Да направим футбола привлекателен както преди! 19| 5483 |30.04.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ