Реклама / Ads
32| 4457 |05.09.2014 НОВИНИ

Плевнелиев: НАТО да защитава държавите-членки

.
Източник: Булфото
"Нестабилността и конфликтите в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка променят драстично средата на сигурност в Европа и изправят пред риск демократичните принципи и ценности и върховенството на закона".
 
Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев на срещата на Северноатлантическия съвет на най-високо равнище, съобщи Прессекретариатът на президента. Държавният глава беше категоричен, че тези принципи са в основата на демократичните общества, които изграждат НАТО, и затова Алиансът трябва да стане по-подготвен и решен да защити сигурността на държавите-членки.

"С днешното решение да одобрим Плана за готовност за действие на НАТО, ние повишаваме готовността и увеличаваме способностите си за отговор на общите предизвикателства", посочи президентът. По думите на Росен Плевнелиев планът съдържа мерки както за гарантиране на сигурността на отделните държави, така и за адаптиране на Алианса към новите реалности и е "най-важното постижение от срещата на върха".

Според Росен Плевнелиев ефективното съюзническо командване и управление на място е ключов елемент за възможностите за адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността. "България подкрепя предложението за установяването на съюзническо командване и управление в държавите от Източния фланг на НАТО. Елементи от командните структури трябва да бъдат разположени в целия Източен регион на отговорност на НАТО, включително и у нас", подчерта президентът.

Като национален принос към изграждането на способностите на НАТО в региона държавният глава посочи установяването на командна структура на Алианса на българска територия, присъединяването на Втора тунджанска механизирана бригада към Многонационалния корпус в Шчечин, включването на страната ни към групата от държави с водеща рамкова нация Германия, в съответствие с Концепцията за рамкови нации, както и за свързването на съвместния българо-американски тренировъчен център в Ново село с тренировъчния център в Бидгошч, Полша. България ще продължи да работи и за по-тясното сътрудничество между специалните сили при управлението на кризи и реакция при природни бедствия, както и по отношение на киберотбраната, отбеляза още Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4563 |04.09.2014 НАТО дава на Украйна 15 млн. евро . 42| 5586 |04.09.2014 Плевнелиев: Даваме на Украйна 500 хил. лв. за лечение на войници . 26| 5514 |01.09.2014 Ген. Михов: Цялостна преработка на Стратегия "България в НАТО 2020" . 31| 5919 |31.08.2014 Плевнелиев: ЕС не желае да прибягва до крайни действия за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads