Реклама / Ads
0| 4204 |16.04.2016 НОВИНИ

Плевнелиев обори Борисов : Не вярвам в сценарии за дестабилизация

.
Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев не вярва в сценарии за дестабилизация на Балканите. Плевнелиев подчерта, че в условията на миграционен натиск, българските институции са стабилни и властите действат отговорно. Така президентът обори премиера Бойко Борисов и шефа на МВР Румяна Бъчварова, че има сценарий за дестабилизация на полуострова и страната.
 

Президентът Росен Плевнелиев смята, че правителството и институциите у нас се справят с миграционния натиск към страната ни, съобщи БНР.

Като държавен глава аз не вярвам в подобни сценарии. Не получавам информация , която да ме кара да бъда загрижен от подобни сценарии, но като държавен глава аз съм изключително загрижен от миграционната криза и цялата държавност трябва да се отнесе максимално отговорно към тази много сериозна трудна и проблемна ситуация, в която се намираме. България се справя по един достоен начин. Аз съм притеснен, защото ситуацията е непредсказуема, това са вълни от хора, които в един момент решават да минат в една или в друга посока. Въпреки това, споделяйки своята загриженост и притесненост аз искам да уверя народа, че държавата има план, че институциите са силни и стабилни, че се действа отговорно.

 

Държавният глава посочи, че до момента страната ни е пример за отговорно пазене на границите и за спазване на човешките права на бежанците.

Не ми е приятно, когато виждаме такива видеа по телевизията като тези с прословутите "свински опашки". Но, тук българската прокуратура се задейства в рамките на часове. И ние ще очакваме българската държава с цялата строгост на закона да се отнесе към всички, които не спазват законите в държавата и не спазват човешките права и свободи. Очаквам и прокуратурата да действа безкомпромисно към всички, които не спазват законите на България.

Според българския президент Росен Плевнелиев, решението на политическата криза в Македония минава през три важни действия:

 

Нашият съвет към президента на Македония беше да събере колкото може по-бързо всички политически сили в държавата и те да излязат заедно с призив за отказ от насилие, да покажат, че единственото възможно решение, е мирното решение. Второ - това, което аз научих като държавен глава след кризисната 2013 година , това, което помогна много на България в този труден момент беше да спазваме Конституцията. И трето много важно обаче - решението на президента на Македония за амнистия е едно решение, което лично аз, като държавен глава, много ясно посочих на президента на Македония, че ще доведе до много сериозни проблеми.

 

Гражданите имат пълното основание да бъдат крайно недоволни тогава, когато се извършва амнистия и то точно при съмнения за корупция на най-високите нива в държавата. Това е решение, което е проблемно. Моят съвет беше да помислят как да излязат от ситуацията. Трябва да се направи така, че специализираната прокуратура в Македония да продължи и да стигне до край. Обратното,наистина, взривява гражданските общества с пълно право.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4326 |15.04.2016 Само във Фрог: Почетните консули се заканиха да съдят Борисов . 0| 4415 |15.04.2016 Свиленски: Борисов да провери обществената поръчка за ТОЛ системата . 0| 4654 |13.04.2016 Във всички министерства се краде, призна Борисов . 0| 4488 |13.04.2016 Плевнелиев награди посланика на Китай с орден „Стара планина”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads