Реклама / Ads
8| 5418 |05.03.2014 НОВИНИ

Плевнелиев и Орешарски обсъдиха събитията в Украйна

.
Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Пламен Орешарски обсъдиха обстановката в Украйна и региона предвид предстоящия утре извънреден Европейски съвет. Според държавния глава България трябва да настоява Европейският съюз да излезе с единна позиция по отношение на случващото се в Украйна и региона, да подкрепи запазването на териториалната цялост на страната и да не допуска ескалация на напрежението, съобщиха от прессекретариата на президента
 

Президентът Плевнелиев изрази безпокойство относно действията от страна на Русия, заплашващи териториалната цялост на Украйна.

Президентът е на мнение, че в Брюксел страната ни трябва да отправи призив да се гарантират демократичните устои на Украйна и да се спазват правилата на международното право и договорите, които не допускат военна инвазия в една суверенна държава.

„Необходимо е да се засили сътрудничеството както на национално, така и на европейско ниво с украинското правителство, да се разшири диалогът с гражданското общество в Украйна и да не се допускат действия като отмяната на Закона за основите на държавната езикова политика”, обяви държавният глава.

Росен Плевнелиев смята, че всички страни трябва да се ангажират с позицията народът на Украйна да има правото сам да реши бъдещето си чрез честни и демократични избори. По време на работната среща държавният глава и министър-председателят обсъдиха възможността по време на Европейския съвет България да постави въпроса и за ускорено подписване на Споразуменията за асоцииране на Грузия и Молдова, още в мандата на настоящата Европейска комисия. Президентът подчерта, че вратата на ЕС за асоцииране на Украйна е широко отворена.

Росен Плевнелиев смята, че е от изключителна важност ЕС да ускори и европейската интеграция на страните от Югоизточна Европа. „Само свързан и интегриран, нашият регион ще бъде фактор на стабилност и растеж, какъвто е примерът на Вишеградската група”, каза още държавният глава.

Президентът е на мнение, че светът не бива да се връща към годините на Студената война, защото едно от основните постижения на ЕС за изминалите 15 г., е разпространяването на демокрацията на изток.

Плевнелиев подчерта, че Съюзът трябва да има единна политика по отношение на Русия и със страната трябва да се поддържа диалог при безусловното спазване на международните норми.

По време на срещата президентът изрази категоричната си позиция, че България трябва да диверсифицира газовите си доставки. „За постигането на тази цел е необходимо да се ускори работата по изграждането на газовите връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния, както и да се свържат всички мрежи- енергийни, пътни и др.”, отбеляза държавният глава.

Национален приоритет е тези проекти да се реализират във възможно най-кратки срокове.

„Действията за енергийна диверсификация и енергийна независимост са мерки в подкрепа на националната сигурност”, посочи още Росен Плевнелиев.

Според президента поради важността на темата този въпрос трябва да стане и европейски приоритет. Държавният глава приветства своевременното свикване на Съвета по сигурността към МС за ситуацията в Украйна, създаването на Кризисен щаб, както и набелязването на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки с оглед предотвратяване на евентуалните рискове.

Президентът и министър-председателят продължат да следят внимателно какво се случва с българите зад граница и как се гарантират правата им. Според тях в този момент трябва да се засили комуникацията на институционално ниво с диаспората ни в Украйна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5910 |05.03.2014 Орешарски: Проиграваме различни варианти за газови доставки . 58| 6328 |04.03.2014 Бареков влезе в парламента заради Плевнелиев . 45| 5296 |04.03.2014 Орешарски свиква Съвета по сигурността . 16| 5239 |03.03.2014 Плевнелиев: Всяко училище да осинови паметник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads