Реклама / Ads
16| 4490 |26.05.2015 НОВИНИ

Плевнелиев поиска падане на границите на Балканите

.
Президентът Росен Плевнелиев
Искаме границите на Балканите да падат, а не да се местят. Сътрудничеството между съседните държави е мощен инструмент за напредък, особено на Балканите.
 
Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), която се провежда в албанската столица Тирана, където България пое ротационното председателство на Процеса от Албания, съобщиха от „Дондуков 2".

България ще оглавява регионалната инициатива от 1 юли 2015 г. до 30 юни 2016 година.

Основни приоритети на българското председателство ще са развитието на транспортната и енергийна свързаност в Югоизточна Европа, укрепването на демократичните устои, сигурността и справянето с миграцията.

Плевнелиев заяви, че интеграцията на региона няма алтернатива и е основната гаранция за мир, стабилност и просперитет на Балканите. "Скорошните събития в Република Македония показаха необходимостта да препотвърдим подкрепата си за независимостта и териториалната цялост на страната", заяви президентът. Държавният глава съобщи, че като председател на ПСЮИЕ България ще инициира и ще работи за приемането на Съвместна декларация за препотвърждаване на принципа на ненарушимостта на границите в региона.

"Искаме суверенният избор на народите на Балканите да бъде уважен. Векове наред Великите сили си играеха с региона. Сега това е наша собствена отговорност", обърна се президентът към участниците в ПСЮИЕ.

Президентът подчерта големия потенциал на Югоизточна Европа и необходимостта от общи усилия за засилване на свързаността на региона, за да се насърчат чуждестранните инвестиции, да се отворят нови пазари, да се даде тласък на туризма и производството.

Росен Плевнелиев изтъкна и необходимостта от съвместни усилия и регионален подход за справяне с комплексните предизвикателства, пред които Югоизточна Европа е изправена - енергийната зависимост, липсата на свързаност, икономическите проблеми, климатичните промени, най-големият миграционен поток от десетилетия насам.

По отношение на безпрецедентната бежанска вълна България ще работи за обединяване на усилията и провеждане на регионална политика, основана на солидарността със засегнатите страни. Възможност за обмяна на идеи и изработване на обща позиция ще бъде предоставена на две специални конференции, посветени на миграционната политика и демографските предизвикателства.

Реализирането на проекти в областта на транспортната и енергийна инфраструктура е друг водещ приоритет за българското председателство. Европейската комисия планира да инвестира почти 50 млрд. евро до 2020 г. в ЮИЕ, което означава значително повишаване на фондовете за трансгранично сътрудничество, коментира Росен Плевнелиев. Президентът призова за ефективно оползотворяване на тези средства за изграждането и модернизирането на регионалната инфраструктура.

Страната ни ще фокусира усилията си и върху повишаването на видимостта на ПСЮИЕ като политически формат в рамките на европейските институции. Взаимодействието между ПСЮИЕ и ЕС е жизненоважно за европейската и евроатлантическа интеграция на Западните Балкани, посочи президентът.

Пред участниците във форума Росен Плевнелиев подчерта необходимостта от по-нататъшно засилване на партньорството между държавите от ПСЮИЕ в рамките на изпълнителната институция на формата за диалог – Съвета за регионално сътрудничество. Президентът отбеляза и важността на задълбочаване сътрудничеството между Процеса и други формати на ЕС за регионален диалог като Дунавската стратегия, стратегията за Адриатическо-Йонийския регион и Организацията за Черноморско и икономическо сътрудничество.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5291 |24.05.2015 Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица, заяви Плевнелиев и поведе шествието за 24 май . 6| 5088 |15.05.2015 Плевнелиев стана "доктор хонорис кауза" на университета "Сункюнкуан" . 13| 4547 |15.05.2015 "Атака" поиска оставката на министър Ангелкова . 2| 4395 |12.05.2015 Плевнелиев обеща на Монголия оранжерии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads