Реклама / Ads
17| 5260 |19.11.2013 НОВИНИ

Плевнелиев посочи България като врата към Азия

.
Росен Плевнелиев
България и Румъния са една от важните врати на Европа към пазарите на Азия, към нови търговски пътища и за нови инвестиции, информира президентът.
 

Подготовката на нови мостови съоръжения между България и Румъния – при Силистра-Кълъраш, Оряхово-Бекет, Никопол-Турну Магуреле, както и разширяване на съществуващия мост при Русе-Гюргево - е заложена в плана за действие на Междуведомствения българо-румънски комитет за развитие на вътрешно-водния транспорт и свързаността в региона, каза президентът Росен Плевнелиев, който откри в Силистра дискусия, посветена на общите приоритети на България и Румъния през периода 2014-2020 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 
Форумът се провежда в рамките на Съвета по развитие на регионите и националната инфраструктура към държавния глава и с участието на кметовете на 14 български и румънски дунавски общини, представители на Европейската комисия, на бизнеса и на неправителствения сектор, посланици.

На последната среща на държавните глави от Централна и Източна Европа в Братислава президентите Росен Плевнелиев и Траян Бъсеску са се договорили да продължат да работят за подготовката и строителството на трети мост на р. Дунав при Силистра и Кълъраш. Според президента, един от начините проектът да бъде финансиран след 2014 г., заедно с други общи регионални проекти, е новият инструмент „Свързана Европа“ с общ бюджет от близо 30 млрд. евро, от които над 23 млрд. евро са за транспорт. Очаква се по същия механизъм да бъде финансиран проектът за подобряване на корабоплаването в общия българо-румънски участък на р. Дунав, която е и трасе на Транспортен коридор 7. 

„Река Дунав е възможност – тя е част от най-дългия европейски транспортен коридор, който свързва 10 европейски държави и създава огромен потенциал за развитие на речния транспорт, пристанищата, търговията, туризма“, каза държавният глава. 
Затова, по думите на президента, основен приоритет за страните от региона е свързаността. Росен Плевнелиев даде за пример изграждането на тунела „Мармарай“ под Босфора, който изцяло променя транспортната картина в региона. До 2016 г. се очаква железопътното трасе от турска страна до българската граница да бъде завършено. Според Росен Плевнелиев България трябва да се възползва от тази възможност и да подготви ж.п. и пътните участъци по Трансевропейските транспортни коридори 9 и 10, съответно от Букурещ и Белград до Истанбул, както и по Коридор 4 през София до Атина. 

България и Румъния са една от важните врати на Европа към пазарите на Азия, към нови търговски пътища и за нови инвестиции, каза още президентът Плевнелиев. Според държавния глава, този потенциал може да се реализира само с фокус върху общата цел, която е стратегическото развитие на Дунавския регион. „Сега е времето да набележим общи приоритети, но е от съществено значение да имаме фокус и да се поучим от грешките на миналото, затова са необходими повече прозрачност, отговорност и отчетност на институциите. Търсим общите приоритети, но те трябва да бъдат легитимни и да не се подготвят от едно министерство и от няколко бюрократи“, подчерта държавният глава. 

Президентът призова за общи усилия за позициониране на региона на Югоизточна Европа по пътя на инвестициите, но припомни, че трябва да продължат реформите в областта на правосъдието и вътрешните работи и борбата с корупцията, водния сектор и други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5540 |19.11.2013 Нейнски в ЕП: Подкрепете протестите в България . 81| 7986 |18.11.2013 Коткат България за Евразийския съюз . 25| 7235 |18.11.2013 Луксозен комплекс спретнали братя Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня . 34| 4852 |18.11.2013 Плевнелиев: Трябват действия, за да преодолеем конфронтацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads