Реклама / Ads
21| 4725 |25.07.2014 НОВИНИ

Плевнелиев: Правителството се самосвали, не тържествувам

.
Категорично не тържествувам за оставката на кабинета. В живота съм избягвал противопоставяния, както и в политиката. Нямам поводи да тържествувам, но и народът няма. Нито един от големите проблеми не са решени. Политиците трябва да обърнат дневния ред и да го насочим към хората, заяви в „Панорама” държавният глава Росен Плевнелиев.
 

 

Суверенът свали от власт премиера Орешарски с резултатите от изборите. Правителството се самосвали. Това правителство още в самото начало бе без здрави фундаменти, започна да живее ден за ден, хоризонтът му се стесни.

 

Благодаря на Орешарски, че инициира промяна в бюджета.  Държавният бюджет трябва да се актуализира не заради мен, а заради пациентите. Обещал съм на нацията да налагам вето на идеи и да инициилрам проекти с ясни аргументи, твърди Плевнелиев.

 

За последните дни поставихме нови рекорди. Имахме оставка, консултации при президента, връчен и върнат мандат. Това говори за една откритост и прозрачност в управлението. Ние вече дебатираме каква е нашата демокрация. Вярвам че, всеки един от нас трябва да работи за по-малко задкулисие и повече прозрачност. Категорично не работя за коалиции. Това съм го заявил от първия ми ден в президентството. Всичко трябва да е на масата за преговори, открито и честно, обясни Плевнелиев.

 

Реформите са необходими. Трябва да сме активни и да ги подготвим. Крайно време е за здравната реформа, пенсионната реформа... На Консултативния съвет предложих 7 реформи. Никоя партия няма да иска да плаща за тях. Първия опит се оказа неуспешен, надявам се, че вторият ще успее.

 

Изпълнявам обещаното, че коалиции в президентството няма да има докато аз съм държавен глава. Хората очакват от политиците поети и изпълнени ангажименти.

 

Служебният премиер Марин Райков прие првила за управление на държавните пари и управление на риска. Кой спаси над 1 милиард лева? Служебното правителство на Марин Райков не участваше в изборите, то ги организираше, така че нямаше нищо общо с костинбродската афера, убеден е президентът.  

 

Кристалина Георгиева ще е еврокомисар. Тя е с безупречна репутации от САЩ, Китай..., тя вдигна гордо българското знаме и доказа, че имаме жени патриоти на световно ниво. Тя има своите шансове и за върховен представител по външна политика.  

 

На 5 август ще обявя принципите на служебното правителство. Ще има представителство на гражданите.

Не мисля за втори мандат. За 2 година имаме сменени правителства, а това говори за нестабилност, каза още Плевнелиев.

 

Президентът коментира и случващото се в Украйна: Никой не иска студена война, да помогнем на Русия да се върне на здравите си основи. Русия да спре да доставя оръжие в Украйна. България не е глобален фактор, но е регионален. В Югоизточна Европа думите й се чува.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5269 |24.07.2014 Росен Плевнелиев: Поставям три въпроса за решаване от парламента . 5| 4981 |24.07.2014 О. Герджиков: Правителството падна, защото обърка големи играчи . 3| 8016 |23.07.2014 Правителството остави на следващите проекта за VІІ блок в АЕЦ „Белене” . 57| 4453 |21.07.2014 Плевнелиев: Хората, които ще излъча ще бъдат демократи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads