Реклама / Ads
36| 5218 |03.12.2012 НОВИНИ

Плевнелиев пред "Хюриет": Успехът на Турция е важен за нас

.
Росен Плевнелиев
Турция може да разчита на България като член на ЕС, уверява българският президент и отхвърля твърденията, че Турция преследва неоосманска политика
 

Успехът на Турция е важен за нас. Ако икономиката на Турция се развива и страната става по-богата, същите процеси ще настъпят и при нас, казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за турския вестник ”Хюриет”.  Според него Турция полага усилия да заеме място на кръстопътя на търговията между Европа и Азия, което ще бъде от полза и за България.


Един от приоритетите, които си поставих, заемайки сегашния си пост, е диверсификацията на енергийните източници и енергийната ефективност. Гордеем се, че диверсификацията на енергийните източници вече дава първите резултати. Газопроводът "Южен поток" е от голямо значение както за нас, така и за Европа. В случая с "Южен поток" е важно, че не се търси диверсификация по отношение на доставчика, а диверсификация по отношение на средствата за доставка, за да се избегне недостигът на природен газ, който България бе принудена да изтърпи през зимата на 2008 година, казва президентът, според когото в участието на България в проектите "Южен поток" и "Набуко Запад" няма противоречие.
 

Президентът отхвърля твърденията, че Турция преследва неоосманска политика: онова, в което съм сигурен, е че Турция работи за интегрирането си и има амбициозна програма за модернизация. Това е в духа на думите на Мустафа Кемал Ататюрк: "Модернизирай, отвори се към света и не просто следвай, а води, казва Плевнелиев.

 

Що се отнася до присъединяването към Шенген, България има конкретна позиция и се готви да внесе редица добри идеи в европейски мащаб. При това ние ви разбираме - и това е важно не само за нас, а и за Европа. Турция може да разчита на България като член на ЕС, който може да работи за вземане на европейски решения, заявява президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7382 |03.12.2012 Върви, народе изродени: хлапета размахват средни пръсти пред азбуката ни! . 8| 7437 |02.12.2012 Инокентий се покая пред митрополит Кирил . 26| 5400 |02.12.2012 Вицепрезидентът пред целия свят срещу смъртното наказание . 1| 5480 |02.12.2012 Борисов открива бизнес форум в София часове преди срещата с Обама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads